30. marts 2009

Bøf med løg og tomat.

Jeg skulle til at skive løg til en engelsk bøf, men så fik jeg den ide, at løget skulle skæres i både, sammen med et par tomater og noget frisk timian, der kom også et lille skiveskåret hvidløg i skålen(ovnfast)
Der blev krydret med salt og peber, 2 tsk.Gastrik
noget olivenolie kom over tomat- løg blandingen, og sat ind i ovnen hvor der allerede var en stor kartoffel, for jeg fik lyst til en bagt kartoffel i dag,
Til den bagte kartoffel blandede jeg noget græsk yoghurt med urtesalt, hvidløg, peber, citron og noget småtskåret agurk.
Bøffen blev krydret med peber, salt og stegt på panden, - da kartoffel og løg var ved at være klar i ovnen, så alt bliver færdig samtidig.
Tre champignon blev delt og ristet med på panden sammen med bøffen, da den var halvfærdig, champignon fik lidt citronsaft, salt og peber
Løgblandingen blev lagt i den ene side af tallerkenen, Bøffen midt på, champignon lægges på bøffen og kartoflen lægges på den anden side, og fyldes med yoghurt blandingen.

Velbekomme!

Flækket baguette med kylling.

Bornholmerhanen skal jo udryddes, og i dag blev det til til lidt Italiensk inspireret baguette.
Brødet blev smurt med tomatpure, drysset med reven ost og oregano, der blev lagt lidt kylling, tomater, røde peber, løg og hvidløg over, - stablet lidt op, mozarella blev lagt over det hele og små stykker bacon samt et drys oregano.
De kom op på noget sølvfolie og ind på risten i ovnen som stod på 200 gr, ca.12-15 min.
Resten af hanen kommer i en butterdejstærte, men det må vente til i morgen

Blomster ude og inde!

Krokus er ved at sige farvel for i år og i frugtalleèn, er narcisserne på vej med masser af knopper



Nu er det lige før, her står nogle påskeliljer og varmer sig i salviebusken
På vej ind, stod der på bakken en lille gruppe hyacinter videre via terrassen, er der nogle løg, der har overlevet vinteren i en lille potte, og stråler som sole.

Tulipanbuketten er ved at være træt, men stadig i live.

Og går du tæt på, så ser du de skønneste kunstværker.

29. marts 2009

Et stykke med ”Hønsesalat”

Som det fremgår af et indlæg fra i går, så stod menuen her i huset på Bornholmsk unghane, og enhver kan sige sig selv, at sådan en fugl, kan jeg ikke spise alene på en gang, så i dag stod frokosten på en frisk hønsesalat
Som bestod af noget kød fra hanen, lidt sprødt salat, et stykke agurk i skiver og halveret, nogle sherrytomater i både, lidt rødløg i skiver, lidt snakpeber i ringe, et par champignon i skiver det hele blev rodet sammen med meget lidt majonæse, salt og peber samt lidt citronsaft.
Noget bacon blev ristet, og en skive grovbrød kom på brødristeren.
Salatblandingen blev lagt på grovbrødet, pyntet med karse og bacon
Velbekomme!

Mandagstema er Ovenfra: - Toscana, Lidt fra oven!

Meningen med rejsen til Toscana var, at jeg skulle komme ovenpå igen efter min mands død.
Set lidt fra oven, så var rejsen en god hjælp!
Billedet taget fra terrassen, hvor min veninde og jeg boede, med vue ud over vinmarker og olivenlunde:

Billedet viser landsbyen sådan lidt fra oven.

Her kan du se, hvordan andre har tolket ugens emne!

28. marts 2009

Bornholmerhane i stegeso

1 bornholmer hane
½ citron i fire både
1 håndfuld persille
salt peber
Hanen renses efter;
salt og peber kommes i hanen sammen med persille og citron både
1 courgette i cm. tykke skiver
3 rødløg i både
2 tomater i både
4 fed hvidløg
olivenolie
1 spsk. blommebalsamico
timian
salt peber
Alle grøntsagerne ristes på panden i olivenolie, krydres med salt, peber og blommebalsamico samt timian.
Grøntsagerne hældes over i en stegeso og hanen gnides udvendig med olivenolie, og krydres med salt og peber , lægges ovenpå grøntsagerne, og der presses saften af en ¼ citron over dyret, læg låg på, og fadet i ovnen på 150 grader i ca. 1½ timer
Jeg lavede en lille skål med skiftevis tynde tomatskiver, tynde skiver kartofler og tynde skiver rødløg, og lagene blev krydret med salt peber og tørret oregano, der blev hældt lidt god olivenolie i gratinskålen dette blev sat ind i ovnen, da kyllingen havde stået i ovnen 3 kvarter, og et kvarter før, at det hele er færdig, bliver der lagt en tynd skive mozzarella ost ind på gratinen. Det ville også smage dejligt med en bagt kartoffel i stedet for gratinen.
Derudover blev der lavet en salat, at romersalat, halverede sherrytomater og løg,, og ristede pinjekerner, - dressingen er bare olie og lidt pæreeddike, samt salt og peber.
Eftersnak!
I stedet for persille og citron i hanen, kan man fylde hanen med den blanding som den ligger på i stegesoen, det vil gøre, at man får mere glæde af grøntsagerne, da de så ikke ligger og koger så meget ud.

27. marts 2009

Jeg har læst: Ellen, -100 år med lyst til livet

Nu har jeg læst bogen om Ellen Bentzens, som Puk Elgård har skrevet.
Ellen
100 år med lyst til livet
Samtaler mellem Ellen og Puk
Forlag
Lindhardt og Ringhof

Samtaler mellem Ellen og Puk,
er en kærlig, men seriøs snak om altid at vælge livet – og om, at det aldrig er for sent at leve det, selvom man er op i årene, siger forlaget!
Jeg er i tvivl om, hvad jeg skal mene om den bog, jeg syntes, at jeg står med en besynderlig form for tomhed, eller nå - hvad var det?
Jeg var ret betaget af Ellen, i de Tv udsendelser som DR. bragte, og det var vi vist mange der var, hun var en stærk kvinde, hun var sød, sjov, og hun gav mange håb om, at livet kan være godt, selv om man bliver rigtig gammel.
Puk har også formået at, få det frem i bogen, som hun egentlig skriver godt, ud fra det materiale som hun fik lov at få fra Ellen, og nu kan man jo så begynde, at se hvor jeg vil hen.
Jeg syntes at Ellen var for stædig, hun ville helst kun fortælle om det positive, de hårde tider, ville hun glemme, det er jo også i orden, og sikkert også det klogeste, når man først er rundet de 100 år, men så bliver materialet til en bog jo noget fordrejet.
Puk forsøgte virkelig, at få Ellen til at lukke op, men der hvor det begynder at ligne et rigtigt liv, med dets glæder og specielt dets genvordigheder, så ”kridter Ellen skoene” (Ellens ord, når livet gør ondt, - man må videre) som regel stopper eller springer Ellen til noget positivt. Med det resultat, at det bliver svært, at lære Ellen rigtigt at kende, men ingen regel uden undtagelser, det lykkedes for Puk at komme rigtig tæt på nogle gange, bl.a. da Ellen var 82 år, omkom hendes mand i en pyromanbrand i deres hjem, og pludselig skulle Ellen lære at klare sig alene. I stedet for at give op besluttede Ellen at få bygget hjemmet op igen, og så mente hun også, at livet havde meget mere at byde på.
Puk får Ellen til at fortælle om de to krige, om barndomshjemmet, om sin mand, om hendes rejseliv, og meget mere.
Bogen er værd at læse, bl.a. på grund af, at Puk Elgård også brugte sine iagttagelsesevner, og fortæller om hvad hun ser og føler, omkring Ellen Bentzens.

26. marts 2009

En slags biksemad.

Jeg skulle bruge noget forårsløg, jeg havde to store bundter, som jeg har overset, og jeg måtte finde på noget hvor de kunne bruges, men jeg har altså ikke nogen retter, hvor hovedingrediensen er forårsløg, så det ene bundt blev skåret i stykker, på 2 cm. kogte kartofler blev også delt og skiveskåret, og en håndfuld sherrytomater blev delt.
Jeg havde nogle skiver stribet flæsk, de blev krydret med salt, peber og paprika og ristet i olie på en stegepande ved langsom ild, det tog ca. 10 -12 min. de blev taget af panden og lagt på en tallerken, så blev der skruet lidt op for ilden, kartoflerne kom på panden steger 4 -5 minutter, forårsløg kom ved, og efter yderligere 1 min. tilsatte jeg de halverede sherrytomater, krydrede og stegte yderligere 1 min. og så var det klart.
Det kan man da godt kalde en slags biksemad!

Min helt egen seng!

Nu holder jeg det ikke ud mere!
Jeg har en dobbelt seng, som min mand lavede af en ramme fra en vandseng, og ben han havde fået fat få, og som passede til rammen, - han fik lavet en seng der var høj, så man ikke skulle ligge og kravle rundt nede på gulvet, mine ben skabte sig hver gang jeg skulle rejse mig fra den lave seng, så det fiksede min mand, og det var jeg ham taknemlig for, det gjorde en kæmpe forskel for mig, man kunne både komme i seng, og op af sengen - uden at skulle kæmpe.
Men nu er det slut, den skal ud, jeg vil have en ny seng, en seng der er min, og hvor jeg ikke hele tiden bliver mindet om at den ene halvdel var min mands. Sengen er 180 cm. bred, jeg bruger ca. 50 cm. Så jeg bruger ikke engang min egen halvdel.
Det har været i orden indtil for et par måneder siden, men jeg er blevet enig med mig selv om, at det ikke er i orden mere, jeg har opdaget, at jeg ikke er glad for den seng mere, med det resultat, at jeg sidder alt for længe oppe om natten, jeg venter til, at jeg ikke kan hænge sammen mere, går ind og lægger mig, og sover med det samme, og så snart jeg vågner, så er det ud af sengen, ikke noget med, at jeg ligger og vågner stille og roligt, jeg vågner først, når jeg har siddet inde i stuen en halv times tid.
Så i dag skal min datter og jeg ud og se på en seng, en enkelt seng, der både er høj, god at ligge i, - og så skal den være motoriseret!

Billedet er lånt fra Ide Møbler.dk
Det er den jeg har fået øje på, men det kan ændre sig, selv om jeg, uden at have set den i virkeligheden, er blevet varm på denne.

24. marts 2009

Nudler med oksekød

Nudler med oksekød
2 pers.
1½ cm tyk skive oksefilet lægges på skærebrættet, og skæres i tynde skiver skiver/strimler, og lægges på en tallerken.
Et fed hvidløg skæres i skiver
2cm. ingefær rives i tynde skiver
Lidt tørret citrongræs
½ rød chili skæres i skiver
og det hele, drysses ud over kødet, der krydres med peber,
1 spsk fiske sauce, og
2 spsk soja hældes over kødet, og det blandes godt, lad det stå og trække 1 times tid.

olie
1 håndfuld, Champignon skæres i skiver,
1 løg skæres i ringe, gerne rødløg.
1 rød eller grøn peber skæres i strimler
saften af en lime
1 - 2 dl. hønsefond eller grøntsagsfond
Kog nudler som der står på pakken, når de er færdige kommes de op i et dørslag.
samtidig steges Kødet i varm olie, - det går hurtigt - og tages op!
Løgene kommes på pande/wok, steges og lægges op til kødet
peberfrugt strimler steges og tages op
Champignon steges og saften fra Limen tilsættes alt kommer tilbage på panden varmes igennem, fonden tilsættes kog op, og tilsæt nudler, varm igennem,og tag straks panden af ilden, krydr med salt og lidt sesamolie, og server evt. med salat!

23. marts 2009

Fisketallerken

I dag kom min datter for at hjælpe mig med nogle ting, og hun skulle naturligvis spise med, hun er græsenke i disse dage, og da hun elsker fisk, lå det lige for, vi fik fisketallerken”
På tallerken var der dampet og ristet havtaske samt lidt stegt laks
Dertil stuvet spinat lidt gulerødder, sukkerærter,et par skiver ristet fennikel, kartofler og spinaten blev drysset med granatæblekerner, fiskene garneres med en citronbåd.
Dette er noget de fleste kan lave uden problemer!
Så jeg syntes ikke at der behøves nogen opskrift idag.

Jeg besvarer selvfølgelig spørgsmål, hvis der er noget man er i tvivl om.
Bon apetit!

Jeg lever i en maskinpark!

Så er opvaskemaskinen i orden igen, og det var altså på tide, nu havde jeg ikke en masse opvask stående på borde, jeg havde ikke noget, men maskinen var fuld, det var den, da den stod af, og det fik lov til at blive stående i maskinen, så den er såmen allerede på arbejde.
Atter engang må jeg erkende, at uden de maskiner da ville livet blive et helvede, for så var jeg på mange punkter hjælpeløs, jeg ved godt, at der er andre områder, hvor jeg kan udfolde mig, men der er faktisk en del maskiner blandet ind i alt, der er pålægsmaskinen, som her hos mig, bliver brugt til næsten alt der skal skæres, røremaskinen det siger næsten sig selv, ellers kunne jeg ikke bage.
Ovnen, - det er en menneskeret at have en ovn, microovn, brødrister, el vaffeljern
Der er blender, food prosessor, kødhakker, køl og frys og ekstra frysere i laden.
Foruden opvaskemaskinen, er der vaskemaskinen og tombler, støvsuger, gulvvaskemaskine
Der er også pc, tv. radio, hårtørrer, strygejern, o.s.v.
Det er jo vildt!
Har du tænkt på, hvor mange maskiner du har stående?

Et tidspunkt hvor jeg ikke havde brug for maskiner, det var da jeg sad og nød haven på det hotel, som min veninde og jeg boede på i Italien, da nød jeg bare ferien!

22. marts 2009

Mandagstema: Tal og cifre!

 
Posted by Picasa

Næste gang jeg skal på Gigthospitalet,

02.06.2009 kl.09.40

dato og tid? - tal!
At skulle noget på en bestemt dato, på et bestemt klokkeslet irriterer mig!
Jeg vil selv bestemme, - men det er ikke alt, man kan få lov at bestemme selv!

Her kan du se, hvordan andre tolker Tal og Sifre

Krebinet med mozzarella i maven

I dag er det ganske almindelig hakket skinkekød, der bliver forvandlet til noget helt specielt!
Krebinet med mozzarella i maven
Pr. pers.
150 gr. hakket skinkekød
1 skive frisk mozzarella
Asparges
bønner
champignon
1 dl. fløde
citronsaft
salt, peber, paprika
lidt mel
Sæt kartofler over
Tænd ovnen på 180 gr.
Mozzarella osten pakkes ind i midten af hakkekødet, mens det formes til en krebinet/karbonade
Tag noget mel krydr det med salt, peber, paprika og vend krebinetten i melet, og læg den på en pande, steg den 2 min. på hver side, og læg krebinetten op på et fad der kan komme i ovnen, og sæt det i ovnen.
Kog de grøntsager du har valgt. Jeg valgte bønner og asparges, og så lagde jeg nogle sherrytomater ind på fadet til krebinetten.

Rist champignonskiver på panden, krydr med salt peber lidt paprika og saften af en lime, hæld fløde ved, og lad det koge til det tykner.
Læg kartofler og grønt op på tallerkenen, læg krebinetten i midten hæld saucen op halvt over kødet.

Osten flyder ud af krebinettens indre!
Velbekomme

Det daglige brød!

Det har været lille bage dag her hos mig!
Det blev til et rugbrød med snyd, boller og nogle madflutes.

Opskrift på boller /flutes
Mit brød laves med røremaskine, gæren opløses i vandet, resten kommes bare i skålen og maskinen kører på mellemfart i 10 min. hold lidt af hvedemelet tilbage, nogen gange kræver det lidt mere mel, andre gange mindre.
Dejen skal være blød men ikke klistret.
Lad den hæve 1 times tid, tag den ud på meldrysset køkkenbordet, pres dejen lidt sammen, ikke ælte, skær stykker til boller, flutes eller kom det franskbrødforme, der kan blive to, eller form det hele til et stort franskbrød.
Lad det hæve til 30 - 40 min. og bag ved 190 gr. i ca 20 - 25 m
Dagligt brød
7 dl. håndvarmt vand
1 pk gær,
2 spsk salt ikke m. top
½ dl. olivenolie
1 dl. fuldkornshvedemel eller hvad du har lyst til at komme i, kerner, rugmel, spelt
1 kg god hvedemel


Det koster ikke ret meget at bage boller og flutes, rugbrødet er en dyr, men dejlig sag; og så er den let at ryste sammen, og oven i det hele, det er økologisk.

21. marts 2009

Oksesteak med champignon, rødder og salat.

I dag behøves ikke den megen tekst, det er en kombination af rester fra i går, hvor der var noget tilbage af de bagte rødder, (Opskriften på rødder finder du her) i fadet blev der yderligere lagt båd skårne kogte kartofler, og de blev bare vendt rundt i resterne, og sat i ovnen på 160 gr.
oksesteaken blev krydret med peber og salt og stegt 2 min. på hver side, og derefter sat i ovnen i fem min. i mens blev der stegt nogle Champignon skiver på panden og da de havde taget farve, blev de krydret med salt, peber og paprika samt med saften af en1/4 citron.
Bøffen kom ud af ovnen og stod og samlede sig, mens jeg lige skar lidt salat, delte nogle cherrytomater dryssede pinjekerner og lidt olie over, Rødderne blev lagt på tallerkenen, bøffen blev skåret i skrå skiver og lagt lidt op ad rødderne, champignon blev toppet op på kødet, og min middag var klar!

20. marts 2009

En slags revelsben med rødder

Jeg købte et stykke ribbenssteg med ben, 1 kg. kr. 28,50 og jeg får fire middage ud af den.
Jeg syntes det var billigt, og da det var med ben passede det fint til at skære mellem benene på skrå, så hvert stykke havde et ben, - sværen blev skåret af.
En marinade blev rørt sammen, den bestod soja, chilisauce, hvidløgsfed i skiver, salt, peber og paprika og blade fra en lille kvist rosmarin, og der blev to stykker af kødet marineret, resten blev portionspakket til fryseren.
Kødet marinerede ca. 4 timer, de blev vendt en gang imellem.

Af tilbehør brugte jeg
2 pastinakker, skrællet og i bjælker
3 gulerødder, skrællet og i bjælker
½ fennikel i både
1 løg i både
1 stor bøftomat i både
1 courgette i tykke skiver
4 hele fed hvidløg
1 kvist rosmarin
en pæn kvist timian
2 laurbærblade
Det hele kom i et ovnfast fad krydret med salt, peber, paprika, lidt chili samt 2 spsk. balsamico og 2 spsk. olivenolie, brug den bedste balsamaco og olivenolie du har, det kan betale sig!
En rist blev lagt over fadet, og kødet lagt på risten, det hele blev sat i ovnen på 160 gr. 1 time og et kvarter vend lige grøntsagerne en gang imellem, jeg vendte dem en gang!
Det smager herligt,- det er billigt,- og det er sundt!

19. marts 2009

Confit de Canard

D.1 februar syltede jeg andelår, de blev syltet i andefedt, du kan se det her, (åben linket i et nyt vindue).
Nu skulle de spises, så i går fik jeg dem hevet op af fedtet, og de blev lagt på en rist med et fad under, og kom i ovnen på svag varme ca. 100 gr. så jeg kunne få smeltet resten, af det fedt de havde ligget i, væk fra lårene.
Min bror fik to med hjem, og det spiste min bror og svigerinde i går aftes, og han skrev til mig hvor længe han havde haft dem i ovnen "150 grader i 20 minutter og bagefter Grill i 10 minutter", så da jeg skulle have mit i dag, gjorde jeg det samme, de spiste andelårene, med hjemmelavede pommes fritter og salat med hjemmedyrkede bønnespirer, samt lidt blomme relish på tallerkenen som det sødsure, og så typisk min bror, sendte han mig et billede af to "slikkede" tallerkener
Jeg lavede en kompot af en stor bøftomat, løg og courgetter, det hele blev skåret i tern, og stegt på en pande i en smule olie, da det begyndte at blive mørt, kom der nogle dråber balsamico i panden, der blev krydret med salt og peber, og lige før det var færdig kom der en håndfuld hakket basilikum i panden, vendt rundt og arrangeret på noget skåret salat på tallerkenen, derudover kom der også Blomme relish og ristede kartofler i både.
Det er et stort arbejde, at sylte de andelår, men det kan betale sig, det er en "gudespise".
Nu er der to stk tilbage af de andelår, så min datter og svigersøn skal også i gang med deres version.
Jeg "sylter" gerne igen.
Vil du også sylte andelår, så er opskriften her

Supernem frokost, ryd køleskabet for rester!

Jeg køber næsten aldrig alm. kødpålæg!
Jeg har næsten altid rester tilbage fra middagen, og det er naturligvis mit pålæg.
Idag var der nu ikke meget, men jeg fandt da lidt røget laks, jeg havde et glas med en fransk landposteg, noget oliven tapanade, og så havde jeg Gorgonzola, jeg ristede skiver af en baguette, og ovennævnte blev lagt på skiverne, sådan!

18. marts 2009

Bøf af hakket skinkekød med Mozzarella på Ciabatta!


Først stegte jeg en aflang bøf af hakket skinkekød, krydret med salt, peber og paprika. Da den var stegt, lagde jeg et par skiver Mozzarella på bøffen, den kom i ovnen, på et lille fad, så den kunne smelte.
På et stykke flækket ristet Ciabatta brød der blev dryppet med en rigtig god olivenolie på den ene halvdel blev der lagt lidt blandet salat, et par tomatskiver og nogle skiver løg og hvidløg, det andet blev dækket med agurkeskiver peberfrugt og oliven, og der blev krydret med salt og peber. Bøffen blev lagt på den ene halvdel, den med salat, og det var meningen at de skulle lægges sammen som en burger, men det indså jeg nu ret hurtigt, at det ville være noget af et kunststykke!
Det smagte fantastisk godt, og på grund af, at jeg brugte skinkekød, var bøffen stadig meget saftig, selv efter at den have været i ovnen.

Super moderne opvaskemaskine, er meget stille!

Jeg købte en spritny Bosch opvaskemaskine leveret 23. januar i år, der bare efter beskrivelsen, kan det hele!



6 programmer.
Autoprogrammer.
Aquasensor.
Forskudt starttid 1-24 timer.
Resttidsindikering.
VarioSpeed.
Half Load.
Intensiv Zone.
VarioFlex PLUS kurve, silver.
Rackmatic i 3 step.
Kapacitet 14 kuverter.
VarioBestik kurv.
Rustfrit stål.
3 X A.
Super Silence
Ja det skal jeg da love for den er,- den siger ikke et kvæk,- ikke en lyd, den er bare fuldstændig tavs,- den er kaput,- sådan noget bras!
Her står jeg med en opvask, som pokkers gerne skulle vaskes, men det bliver den ikke, du vil nok sige, jamen så vask dog op i hånden! - det har jeg prøvet, jeg har såmen smadret to tallerkener, hvorfor? fordi de er glatte og min åndsvage fingre, kan ikke holde dem når de er våde!
Reparatøren kommer på mandag!

17. marts 2009

Tomatsuppe med tortellini

Når jeg laver supper, så fryser jeg altid nogle portioner, til de dage hvor jeg ikke har de kræfter, som jeg gerne ville have, og i dag er sådan en dag!

Jeg måtte over i mit store fryseskab, og se hvad der var, og som du kan se på billedet, så var der tomatsuppe med fløde, - tomatsuppen er lavet på tomater fra sidste år, - tomater fra drivhuset, det er smart at lave, når der er overflod,- det er noget med at der kommer en masse tomater i en gryde, med løg, hvidløg, lidt chili og krydderurter, salt og peber, og så bliver det sat på laveste blus, jeg har gas, og så står den og passer sig selv i et par timer, jeg har en plade, jeg kan stikke ind mellem gryde og blus, så jeg næsten kan halvere varmen.
Når det så er færdigt, bliver det blendet med en stavblender, nogle gange med en god håndfuld krydderurter, andre gange er det en kraft jeg kan bygge videre på, når jeg skal bruge den, det bliver bare den skønneste tomatkraft, hvis jeg vil have klar tomatsuppe, så sier jeg det hele gennem en syltedug/stofble, men som regel kommer det blot igennem en ikke for finmasket si.
Suppen i dag er en af dem der har fået en del krydderurter, og så jeg tilsat fløde

Det så heldigt, at der blev købt vakuumpakkede ostefyldte økologiske Tortellini i Tyskland. Så det klarer jeg vist i fin stil i dag, ellers havde det jo heller ikke været værre end at jeg kunne have taget mig en skive rugbrød.

16. marts 2009

Er det dyrt, at lave lækker mad?


Rimkogeren spurgte for et par dage siden, om jeg ikke var gået helt ”bananas” med madlavningen, nu er det her jo fortrinsvis en madblog, så det vel naturligt, at der er madopskrifter og billeder, men jeg tror ikke det var det han mente. Jeg har spurgt hvad han mener, men det har han ikke svaret på, måske har han slet ikke set mit svar, hvad ved jeg, men det fik mig til at tænke på, måske tror læserne af bloggen, at det er dyrt mad jeg laver, det er det ikke!
Der bliver købt anderledes ind, jeg bruger ofte tingene lidt anderledes.
Jeg køber for eksempel en hel oksefilet, for ca. 600 kr. den deler jeg med min datter, så vi har en halv hver, og jeg kan få mindst 10 bøffer ud af min halvdel, hvis jeg skar det hele til bøffer, hvis jeg får en bøf en aften vil den stå mig i ca. 30 kr. hvis jeg laver wokmad så bruger jeg kun 1/3 bøf, så kan enhver regne ud at det bliver en tier for kødet, det samme gør jeg med svinekød, jeg køber hele stykker, alt andet er vanvittigt, priserne hænger overhovedet ikke sammen med, hvad man skal give for kød der er skåret i koteletter, småkød og hvad ved jeg, og når jeg selv skær kødet ud, så bestemmer jeg selv, hvor stor eller lille en kotelet skal være.
Når vi taler kylling, - jeg vil ikke have kyllingebryst der er ”naturel marinerede”
Dvs. er sprøjtet med højst sandsynligt saltvand/vand så de fylder /vejer mere, jeg køber en frisk kylling og parterer selv, og jeg kan ikke købe så billigt ind, som hvis jeg havde købt vandfyldte kyllingebryst, men det tager jeg med, for en frisk økokylling smager, og jeg får meget ud af sådan en kylling, der er ca. 4 middage i en kylling, naturligvis kommer det an på størrelsen.
Fisk, - det har jeg beskrevet her
Ang. Frugt og grønt, - Jeg har regnet ud, at jeg bruger ca. 20 kr. pr. dag, det dækker både, de tre styk frugt jeg spiser pr. dag, samt grønt til frokost og aftensmad.
Jeg tror ikke, at det er så meget dyrere, at lave god mad, som ser lækkert ud, og gør en glad!
Lige et PS. jeg spiser også frikadeller, medister og andet farsmad, men det mener jeg, at de fleste kan lave uden problemer, så det har jeg ikke haft på bloggen, desuden er det mest til frokost, at jeg spiser den type mad.

15. marts 2009

Mandagstema: Fritid

Mandagstema
Fritid er mange ting, men dette illustrerer det vist meget godt.

Jeg har kat der skal passes.
Jeg har høns der skal passes.
Jeg laver mad.
Jeg bager.
Jeg læser bøger.
Og hvis jeg kan finde gnisten, så maler jeg!
Derudover rejser jeg på ferie, når det kan lade sig gøre, og om ganske kort tid, så skal haven også passes, og det er rigeligt, når man har fri hele tiden, på grund af leddegigt, som gør, at man ikke altid når det, - man faktisk gerne ville.
Posted by Picasa

Italiensk grøntsagsfad med Sur/sød marineret svinekoteletter!


Idag laver jeg mad til 2 dage,
fordi jeg er vild med det grønsagsfad
.
det smager fantastisk, limebådene er skyld i, at smagen er vidunderlig.
Italiensk grøntsagsfad
Olivenolie
1 courgette i skiver
1 porre i skrå skiver
2 gulerødder i skiver, der vil være bid i dem.
2 tomater
1 rød peber i ringe
2 fed hvidløg
1 kvist timian
3-4 kartofler i både gerne kogte, da de har svært ved at blive møre hvis de er rå.
En lime i 4 både
Frisk revet parmesan

Tænd ovnen på 200°. Kom olivenolien i et ovnfast fad og kom alle grønsager i fadet, også lime.
Drys med salt, peber, hvidløg i skiver og timiankviste og vend det hele godt sammen. Lad grønsagerne bage 30 min.
Tag fadet ud og vend grønsagerne forsigtigt. Drys med friskrevet parmesanost, (endelig ikke det der savsmuld, man køber i dåser) og stil fadet i ovnen igen til grønsagerne er møre og har taget farve, dvs. ca. 15 min.
Sur/sød marineret svinekoteletter
2 stk. svinekoteletter.
2 spsk. soja.
½ spsk. honning.
Saften af ½ lime
Lidt olie til stegning.

Bland salt og peber, limesaft, soja og honning sammen.
læg koteletterne i sojamarinaden over lad det trække i ½ times tid vend dem en gang imellem

Steg dem i lidt olie på en pande, 2 min på hver side og stil dem ind i ovnen på et lille fad, ca. 15 min. sammen med grøntsagsfadet, i 2.omgang

Og her er så den færdige ret.
Fadet kan udmærket stilles under en kylling eller en steg i ovnen.
Prøv fx at skære ryggen ud af en kylling, bred den ud på en ovnrist, pres en blanding af krydderurter, hvidløg og parmesanost ind under skindet og stænk den med citronsaft, salt og peber.
Tilberedningstiden vil være ca. den samme som for grønsagerne.

14. marts 2009

Havtaske i kokotte til 2 pers.

Når jeg får varer hjem så ser jeg efter, hvad jeg har, og "komponerer" retten ud fra det, jeg farer ikke ud og køber en masse ind, jeg køber grønt fra enten Torvet.dk eller Aarstiderne.dk, og krydderurter da har jeg de flerårs i haven, og et års må jeg købe i Brugsen, desuden har jeg også tørret urter, det behøver ikke være dyrt at spise godt, i dag står retten i ca. 70 kr. til to personer.
Nu er denne ret med Havtaske, jeg får fisk fra Skagensfood, det er faste kasser, og de bestemmer hvad der skal i kasserne. Jeg får fisk hver 14 dag, i en kasse har jeg normalt til fire middage for ca. 150 kr. denne gang har jeg til fem middage, for der bliver brugt meget lidt, til denne ret. Du kan sagtens bruge en anden hvid fast fisk.
Kog 300 gr. kartofler med skræl, - pil dem,- og rist terninger af en ¼ fennikel,
kør kartofler og fennikel i foodprocessor, med salt, peber en ½ dl fløde og et æg, og 2 spsk rasp, Smag på det, inden du kommer ægget i, så du får det krydret som du vil have det, brug krydderurter efter smag, jeg brugte basilikum(tørret) og persille (dybfrossen)
Læg massen op i et lille tærtefad eller hvad du har, drys med reven ost, stil den i ovnen på 180 gr. i 30 min.
Smør Kokotterne med olie, beklæd skålene indvendig med tynde skiver røget laks, også i bunden, og det skal hænge ud over kanten på kokotten, da det skal bruges som låg. (det er vigtigt at kokotten bliver foret omhyggelig, da indholdet skal blive der, når kokotten bliver vendt på hovedet på tallerkenen) Damp to håndfulde babyspinat i lidt kogende vand,det tager højst 5 sek.( Du kan bruge frossen helbladet spinat, men så tø det, så du kan få vandet presset ud af spinaten,) Hæld det op i en si, tag spinaten tilbage i gryden, 2 spsk. fløde tilsættes, krydr med en anelse revet muskatnød. salt og peber og kog op. Skær 4 tynde skiver tomat og læg en i bunden af kokotterne, hæld den stuvede spinat over tomaten.
Skær 2 skiver af havtasken, (skiverne må ikke være større en skålen i omkreds) ca. 1cm. tykke, rist dem 10 sek. på hver side på panden i lidt olivenolie, krydr med salt, peber og lidt citronsaft, de lægges i kokotterne på spinaten
Læg en skive tomat øverst, og luk kokotterne med den laks der hænger ud over siden, en skive citron lægges oven på lukningen, sæt kokotterne ind i ovnen på 180 gr. i 15 min.
Brug hvad du har, - af ikke for grove grøntsager,- bønner, sukkerærter, tynde julienne skårne gulerødder og porrer. Jeg havde asparges, som lige blev dampet og tomater på stilk, som jeg lod komme i oven de sidste 10 min.
Tag 50 gr. pillede rejer,(jeg brugte dem i lage) rist dem lynhurtig på en pande med lidt hvidløg, en sjat Pernod hældes i panden ca. 3 cl. Sæt ild til, og træk panden fra komfuret, smid nogle klatter koldt smør ned i panden, og "ryst" det ind i væsken /Pernod på panden, dette er saucen!
Når kokotterne er færdige, så lad dem lige stå lidt, så de sætter sig lidt, i mens arrangeres resten på en forvarmet stor tallerken. Skær en skive ud af kartoffeltærten, og læg den i den ene side, pynt med lidt frisk krydderurt, eller en tomatrytter.
Læg grøntsagerne rundt om midten i et ensartet mønster.
Fjern citronskiven og vip kokottens indhold midt på tallerkenen, den skulle meget gerne stå pænt.
Hæld saucen ud på tallerkenen rejerne drysser du rundt


Sådan så det ud da jeg skar den over!