30. april 2009

Poussin, grønt og kartoffel, - alt i ovnen!

pr. pers.
1 Poussin
skær ryg benet ud
Rens fjerkræet og gnid med olie krydr med
salt, peber, paprika
Halver en stor bagekartoffel eller to, dryp med olie krydr med salt peber og timian.
1 stk. courgette ca. 10 cm. skæres i skiver og halveres
1 ½ rød peber i strimler
1 rødløg i både
1 tomat i både
1 fed hvidløg i skiver
Grøntsagerne lægges i et ovnfast fad, bland med lidt frisk timian, olie blomme balsamico, eller alm. Balsamico, salt og peber
Læg Poussinen fladt på en rist over fadet samt de halve kartofler, sæt fadet i ovnen på 170 gr. i 30-40 min. og server.

Vil du ændre kost og livsstil?

Igen en af de artikler som har været i Quindemagasin.dk, som jeg har fortalt, - mit tidligere magasin på nettet!
Magasinet ligger ikke på nettet mere, men der er mange gode artikler, som jeg naturligvis har gemt på min computer, og nedenstående passer fint til en madblog, Men jeg vil lige gøre opmærksom på, at artiklen er mega lang!
Omlægning af kost og livstil
Der kan være mange årsager til at omlægge sin kost og leve sundere. Lige gyldigt om du er under- eller overvægtigt eller befinder dig et sted dér imellem, gør du dig selv en stor tjeneste ved at spise sundt. Ikke alene forebygger du en lang række livstilssygdomme, men du får også ekstra energi til at leve livet mere aktivt.

At gå i gang med en kostomlægning kræver motivation og overskud.
At du ikke er syg betyder ikke nødvendigvis, at du er særlig sund. Sundhed er mere og andet end fravær af sygdom.
Hvis du ikke føler dig sund, kan du sikkert gøre en hel del for at få det bedre. Og er du i stand til at yde en stor indsats, og komme tæt på de ideelle livsbetingelser, vil du utvivlsomt mærke store forbedringer i dit velvære.

Store og vedholdende forbedringer i kost og livsstil giver store forbedringer af sundhed og velvære.
Man kunne jo prøve at få
God og tilstrækkelig søvn Uforstyrret søvn.
Frisk luft, både i hjemmet, på arbejdet og andre steder, du opholder dig.
Motion, sport, leg, fysiske aktiviteter
Aktiv, deltagende livsstil:
Omgiv dig med mennesker, der er positive overfor livet, dig og dine mål i livet.
Gode venner, et mål i livet…
Tjen flere penge, end du bruger. Opbyg en reserve.
Involver dig i aktiviteter, som hjælper og gavner andre mennesker.
Et meningsfyldt arbejde, der passer til dine mål og planer i livet.
Et godt familieliv baseret på god kommunikation og forståelse. Et godt sexliv.


Hvis du vil tabe dig så er
Halvhjertede forsøg er næsten på forhånd dømt til at slå fejl. Et varigt vægttab kræver en indsats, og at du er klar til at yde den indsats.
Du behøver kun at ændre lidt ad gangen, stille og roligt, trin for trin … i dit eget tempo. Men du må være villig til ændring.
Du vil sandsynligvis opleve, at de første par kilo forsvinder hurtigt og nemt, mens de sidste er sværere at få væk. Det skyldes, at der er forskel på de kilo, du taber. Nogle af dem er næsten ren væske, og de ryger hurtigt. Andre er fedt, og dem tager det længere tid at få has på.
Det er altid lettest at tabe de første kilo. 1-2 kilo om ugen i de første par uger er til at klare for de fleste, men vejer du kun 4-5 kilo for meget, skal du regne med, at det går lidt langsommere. Efterhånden som den overskydende væske og det "løse fedt" forsvinder, begynder det at gå lidt langsommere. Et halvt kilo om ugen vil da være mere realistisk.
Måske syntes du, at det hele bør gå stærkere, men der er ...
Hvor ubehageligt det end lyder er det faktisk en fordel, hvis du taber dig langsomt.
Taber du dig for hurtigt, især hvis du taber dig på en usund og unaturlig måde, slår hjernen bremserne i og nedsætter stofskiftet, og så har du blot endnu sværere ved at komme ned i vægt.
Taber du dig f.eks. 2-3 kilo om måneden, forhindrer du at stofskiftet bliver lavere.
Du kan dog tabe dig et kilo eller lidt mere om ugen, uden problemer med stofskiftet, såfremt du spiser meget sundt og dyrker rigelig motion.
Et langsomt vægttab sikrer ikke alene et mere stabilt stofskifte og vægttab, du vænner dig også lettere til en ny og sundere måde at spise og leve på – og har derfor lettere ved at holde den nye livsstil.
Du er sandsynligvis utålmodig og ønsker, at nå din idealvægt i en fart, men det er også vigtigt, at du er realistisk.
Indfør ændringerne trin for trin og i dit eget tempo.
Du bør sætte dig et eller flere overordnede mål for, hvad du gerne vil opnå i sidste ende ved at tabe dig – og samtidig sætte dig delmål for hver uge og hver måned.
Du kan f.eks. bestemme dig for, at dit mål for den første uge er, at komme godt i gang og tabe et kilo. Du kan samtidig bestemme dig for, at målet for denne måned er at tabe 2 kilo og begynde at dyrke lidt motion hver dag.
Husk at du har brug for vand
Din krop har brug for ca. 3 liter væske om dagen.
Spiser du som de fleste, får du ca. en liter fra maden. Resten skal du altså drikke. På varme dage, under motion, hvis du er syg og i visse andre tilfælde, skal der mere til.
Væskemangel forstyrrer mange af kroppens normale funktioner – også de normale sultfornemmelser.
Når du drikker nok i løbet af dagen, er du sikker på at dine sultfornemmelser ikke skyldes væskemangel.
Et glas vand før hvert måltid hjælper også med at adskille din fornemmelse af sult og tørst.
Drik også vand flere gange imellem måltiderne.
Øl, sodavand, kaffe og lignende tæller ikke nær så meget i væskeregnskabet, som vand gør. Du bør altså drikke en del vand ud over den væske, som du eventuelt får gennem kaffe, te og lignende.
Spiser du meget frugt og grønt, får du det meste af dit væskebehov dækket den vej, og du behøver ikke at drikke så meget.
De mest slankende fødevarer, du kan spise, er grøntsager.
Grøntsager er sprængfyldt med livsvigtige næringsstoffer, samtidig med at de er meget fattige på fedt og kalorier.
Derfor er grøntsager den bedste og vigtigste kategori af fødevarer, når du ønsker at tabe dig.
De fleste grøntsager mætter umiddelbart mindre end andre fødevarer, men de indeholder meget få kalorier, og du kan blot spise løs af dem uden at tænke på din vægt. Kun avocado og oliven indeholder for meget fedt, når du ønsker at tabe dig.
Find de grøntsager, som du kan lide. Der er ingen grund til at kæmpe dig igennem en stor portion spinat, hvis du ikke kan fordrage det. Prøv dig frem med forskellige slags grøntsager og forskellige tilberedningsmuligheder.
Du kan ikke blive tyk af grøntsager, uanset hvor meget og hvor ofte du spiser dem, men du kan blive tyk af det tilbehør, som du bruger til dine grøntsager. Vælg derfor en fedtfri eller fedtfattig dressing/sovs - eller vælg at spise dem, som de er, uden tilbehør.
Kartofler indeholder en del stivelse – derfor tæller vi ikke dem med under grøntsager. Du kan spise kartofler, men ikke i ubegrænsede mængder.

Frugt er sundt og en vigtig del af enhver god slankekur. Den er velegnet som "dessert", især hvis du har lyst til noget sødt efter maden. Men undgå frugtjuice, den indeholder alt for mange kalorier i forhold til hvor meget den mætter.
De fleste mennesker spiser meget mere fedt, end de har brug for, og bliver enten overvægtige af det eller er godt i gang med at svække deres helbred og mindske deres velvære og vitalitet.
Du skal dog ikke helt undgå fedtstoffer. Kroppen behøver dem for at fungere ordentligt - - bl.a. til at danne hormoner, for at kunne optage visse vitaminer og udføre andre vigtige funktioner.
Hvis du tilfører kroppen flere kalorier, end den forbruger, bliver det meste af fedtet i din kost transporteret fra tarmen direkte til fedtdepoterne.
Det fedt, du får gennem kosten, bliver altså let til fedt på kroppen.
Nogle mennesker har lettere ved at blive tykke end andre, men for meget fedt er usundt … både for overvægtige og normalvægtige.
De færreste synes vist, at fedt smager godt i sig selv, men det er smagsbærer. Fjerner du alt fedt fra en ret, kan den nemt blive en lidt tam og kedelig oplevelse.
Dog kan for meget fedt let ødelægge smagsnuancerne i velsmagende mad.
Du kan lære at holde af mager mad.
Det er måske svært at vænne sig til fedtfattig mad, men har du først vænnet dig til at spise magert, begynder fed mad snart at virke for tung og smagløs.
Det tager ca. et par måneder, før du vænner dig til at foretrække mager mad. Så der er håb forude, hvis du er vant til at spise meget fed mad.
Efter ca. otte uger på en mager kost vil fede produkter, som du tidligere syntes godt om, begynde at virke frastødende. Du er "afvænnet" og vil have vænnet dig til ikke at spise for fed mad.
Mange tror, at de stort set kun kan tage på, hvis de spiser for meget fedt. Det er ikke rigtigt.
Du bør spise, når du er sulten, men kun når du er sulten.
Du bør spise, indtil du er mæt, men kun indtil du er mæt.
Spis stille og roligt - og stop, når du er mæt, eller du blot har en fornemmelse af, at du har fået nok.
Ved at spise langsomt, vil du have lettere ved at føle, hvornår du er mæt. Det gør du ikke, hvis du spiser hurtigt, fordi maven har travlt med at fordøje i stedet for at sende signaler til hjernen om, at nu er det nok.
Om du spiser tre gange eller ti gange på en dag er mindre vigtigt, end at du lærer at spise sunde fødevarer, når du er sulten og stoppe, når du er mæt.
Når du spiser, hver gang du er ægte sulten (ikke hver gang du er lækkersulten, får lyst til at trøstespise osv.), så sikrer du et aktivt stofskifte og undgår at overspise til senere måltider.
Spiser du en kost, som er rig på vitaminer og andre næringsstoffer men fattig på kalorier, vil du ikke alene få en slank krop, du vil også føle dig friskere og blive en hel del sundere.
Når du ved hvilke fødevarer, som indeholder en høj koncentration af næringsstoffer i forhold til kalorier, ved du også hvilke fødevarer, som vil give dig en slank og sund krop.
Disse fødevarer er (i rækkefølge af vigtighed):
Grøntsager. Især de grøntsager, der går under betegnelsen bladgrønt, er meget rige på næringsstoffer i forhold til deres kalorieindhold. Det er f.eks. grønkål, spinat, hovedsalat m.fl.

Men du kan spise løs af stort set alle grøntsager, helt uden at tænke på hvor meget du spiser! De indeholder så få kalorier, at jo flere du spiser, desto lettere vil du have ved at komme ned i vægt. (Du bruger i mange tilfælde flere kalorier på at spise og fordøje grøntsager, end de indeholder).

De eneste undtagelser er avocado og oliven (som egentlig er frugter, men som mange betragter som grøntsager).
Kartofler indeholder en del stivelse og derfor flere kalorier end andre grøntsager, men er stadig sundere og indeholder færre kalorier end f.eks. pasta, brød og lignende.
Frugter og bær.
Bælgfrugter. Altså bønner, linser, tørrede ærter. Også kaldet bælgplanter.
Fuldkornsprodukter. Groft brød, grød, brune ris mv.
Nødder. Herunder alle former for frø, mandler og nødder. Nødder er meget næringsrige, men også meget kalorierige. De indeholder meget men sundt fedt. Men fordi de er så næringsrige og sunde for kroppen, kan du spise dem i små mængder … dog ikke mere end en lille håndfuld dagligt.
Fisk.
Magert kød, magre mejeriprodukter og lignende.
Husk også at dyrke lidt motion
Som overvægtig kommer man let ind i en ond cirkel: Jo mere vægten går op, desto mindre har man lyst til at bevæge sig.
Din motion skal tilpasses din form og din lyst. Gør du det, vil den ikke "være en pine at komme igennem". Dyrker du den rette motion, vil du snart begynde at kunne lide det. – I det mindste, når du opdager, at det slet ikke er så anstrengende, som du havde forestillet dig, og belønningen begynder at vise sig i spejlet!
Motion forbrænder kalorier og holder din forbrænding oppe. Udnyt derfor enhver mulighed for motion og øget fysisk aktivitet, brug trapperne, cykel på arbejde, hvis du ikke bor vildt langt fra din arbejdsplads, det gir altså også motion hvis man har et par børn i huset, og skal fare rundt både for at passe dem, vaske, bade og lege o.s.v. prøv bare at spille lidt fodbold med barnet nede på plænen foreks. Man kan blive vældig forpustet!
Så motion er også cykelture, dans, rengøring, leg og meget andet.
Det vigtigste er, at du hver dag gør noget ekstra for at holde kroppen i gang.
Hvis det begynder at gøre ondt, så tag den mere med ro. Motion må gerne kunne mærkes, blot det ikke gør ondt eller fører til udmattelse.
I nogle tilfælde vil ihærdig motion stimulere appetitten, så du får lyst til at spise lidt mere. Det gør ingenting, blot du spiser rigtigt. Når du holder dig til sunde, fedtfattige måltider - især frugt og grøntsager - kan du spise lige så meget, du har lyst til!

29. april 2009

Tigerrejesuppe med fyld

Pr. pers.
2 dl. fiskefond
lidt safran
Opløs safran i fiskefonden, og kog op!
1 lille Gulerod i tynde skiver
1 stk. 2 cm. courgette skåret i tynde bjælker
½ dl. små wok nudler
grøntsagerne og nudler tilsættes og koger stille i ca. 3-4 min.
Krydr med salt, peber
2 forårsløg skæres i tynde skiver og kommes i suppen
-----------
6-7 rå tigerrejer befriet for skal, lad halen sidde.
lidt romersalat eller anden sprød salat med bid skåret i strimler fra bunden, da det er mest sprød
olie
salt og peber
cognac til flambering
Rejerne ristes på en pande og salaten tilsættes og flamberes med lidt cognac
Suppen kommes i en tallerken, og rejer og salat placeres midt på tallerkenen i en bunke
server eventuelt med ristet franskbrød trekanter smurt med hvad du nu bedst kan lide, jeg har brugt oliventapanade, det kunne have været tomatpesto, eller alm. pesto


OBS! fonden kan ikke erstattes med vand og en terning, men du kan godt bruge hønsefond, det smager også rigtig godt.

28. april 2009

Tortellini og spinat

Per person
150 gr. Tortellini koges næsten møre (jeg brugte den med ost og skinke)
200 gr. spinat koges og hældes op i en si
en sjat hvid mælkesauce af 1½ dl. og ½ spsk. olie ½ spsk mel
krydres med salt, peber og reven muskat
Spinat og sauce blandes og hældes i bunden af et lille ovnfast fad og Tortellini hældes over. drys med
2 spsk. reven ost og derefter drysses med finthakket basilikum
2 tomater skæres i skiver og lægges over osten
3 skiver bacon lægges på toppen, og en skive mozzarella plukkes i stykker og lægges mellem bacon
Fadet sættes i ovnen på 200 gr. indtil baconen er sprød.

Server eventuelt salat til, - det gjorde jeg ikke, jeg var kvæstet, men fik da noget at spise, og det var bare godt!

27. april 2009

Noget om smagsløg!

For nogle år siden havde jeg et magasin på nettet, Quindemagasin.dk hed det, og i magasinet kom vi ind på mange emner!
Jeg sad og bladrede i de gamle mapper, og fandt noget om smagsløg, som jeg syntes I skulle se.
Kvinder smager bedre end mænd
Ifølge forskere ved Yale University i USA er cirka 35% af alle kvinder supersmagere, mens kun 15% af mændene er det.
I snit er cirka en fjerdedel af menneskeheden ikke-smagere, halvdelen er gennemsnitlige smagere og resten er supersmagere - en opdeling, der minder meget om den gængse opdeling efter intelligenskvotient.
At konstatere, om man er med i toppen, er ganske let, skriver det britiske vinblad Wine. Det er blot et spørgsmål om at tælle smagsløg.

Sådan gør du
Tag et stykke papir, fx et visitkort, og lav et rundt hul i det med en diameter på 7 mm.
Find også et forstørrelsesglas frem.
Få fat i noget frugtfarve og stryg det på tungen.
Tungen tager imod farven, men papillerne - de små vorteformede strukturer, hvoraf nogle rummer smagsløgene - forbliver lyserøde.
Læg papiret forrest på tungen og tæl - gennem forstørrelsesglasset - hvor mange små lyserøde pletter, du kan se i hullet.

Sådan lyder dommen
Med færre end 15 papiller er du en ufølsom ikke-smager.
Med mellem 15 og 35 papiller er du en gennemsnitlig smager.
Med over 35 papiller er du en supersmager.


Billedet er fra min krydderurtehave, for et par år siden, jeg syntes det passede fint med emnet, for der finder man i hvert fald meget, at smage på!

Krebinet med ris, majs og champignonsauce.

Ligefrem en opskrift er der vist ikke brug for, men jeg vil lige fortælle om det at koge ris.
Jeg har altid kogt ris, som der står på posen, - det gør jeg ikke mere, for min datter og svigersøn har flere gange sagt til mig, at jeg skulle prøve at gøre som Jamie Oliver, og de forklarede.
Skyl risen så vandet bliver klart, hæld risen i gryden og tilsæt koldt vand til det står en cm. over risen, og de sagde vel også, tilsæt salt.
Lad det komme i kog,lad det koge på mindste blus i 10 min. (selvfølgelig med låg) og sluk for risen og lad det trække 10 min.
Jeg gjorde som de havde fortalt, - næste gang, vil jeg komme lidt mere vand i, men kun så det står 1½ cm. over risen.

Jeg syntes det smagte fantastisk, risene var møre, og man kunne se hver enkelt riskorn, det klistrede, som det skal, i hvert fald efter min mening, og det med den ekstra sjat vand er fordi, jeg fornemmer, at det kan risen sagtens tåle.
Husk, at det er koldt vand!

Edeli.dk, en forretning jeg fandt på nettet, spændende varer og rimelige priser

Jeg har fået varer hjem fra, - et for mig, - nyt sted, nemlig Edeli.dk, varerne ser gode ud, det meste er økologisk, - jeg kender kvaliteten på dem i forvejen, men her syntes jeg, at de er yderst rimelige i pris, - jeg bestilte i fredags, og modtog mine varer i dag, - havde jeg bestilt i dag inden kl. 14, så havde de højst sandsynligt, været her i morgen.
Jeg havde, ud over varerne på billedet bestilt Kikærter, de var udsolgt, men firmaet eftersender dem i næste uge, - prisen inkl. Kikærter blev kr. 332,18 og da der er købt for over kr. 300 så skal man ikke betale fragt!
Disse varer fik jeg idag.


Sådan præsenterer de sig selv:
Vi synes, der findes så utroligt mange lækre produkter ude omkring i verden, som ikke lige er tilgængeligt for alle. Det har vi besluttet os at gøre noget ved derfor:
Det skal være nemt, bekvemt og spændende, at handle hos www.e-deli.dk.
Det er derfor vores målsætning at levere fra dag til dag. Så hvis du er vild med mad ligesom os, så gå på opdagelse i vores store sortiment som er meget
velassorteret fordi :
Vi deltager i alle de store fødevaremesser i Danmark og rundt i Europa. Derfor er vi hele tiden opdateret omkring alle de nye trends og tiltag som foregår.
Vores målsætning indenfor økologi er klar- vi vil være blandt de bedste med det bredeste sortiment og bedste varer.
Vi vil prioritere lokale produkter meget højt- især Smagen af Nordjylland- da vi jo er en nordjysk virksomhed.

26. april 2009

Oksesteak med Ovnbagte løg, kartoffelskiver med sesam, og sherrytomater

Pr. pers
2 store kartofler skæres i skiver, lægges i et flad ovnfast fad, drysses med salt peber timian og sesam, og en god sjat olie, - sættes i 180 gr. varm ovn
2 pæne rødløg deles i kvarter og lægges i et ovnfast fad, krydres med salt peber og timian og en anelse balsamico, læg en håndfuld sherrytomater ved siden af løgene og sæt i ovnen
Lad disse to fade stå i ovnen i 20 - 25 min.
Når der mangler ca. 10 min. krydres 1 oksesteak med peber, lidt hvidløg og steges 2 -3 min. alt efter tykkelse på hver side og krydres med salt lad steaken ”hvile” på en tallerken
Server med Kartoflerne, løg, sherrytomater og peberfrugt relish

Mandagstema: Kreativ:

 


 

Klik på billedet!
Smykker jeg har lavet, i en af mine kreative perioder, der er brugt ægte perler og ædelsten, og lidt Swarovski perler, jeg laver stadig lidt, når lysten er til stede, og jeg ikke bruger min kreavitet på, at kreere en ny ret eller finder staffeli, lærred og farver frem!
For mig, kommer lysten til at være kreativ i perioder!
Posted by Picasa

Her finder du flere bud på ordet Kreativ
Og her finder du masser af madopskrifter

25. april 2009

Svinekoteletter bagt i folie

Retten, er en jeg har kreeret i løbet af dagen, og igen har jeg nærmest hørt englene synge, det var vidunderligt!
Til 2 pers.
2 store koteletter ca. 2 cm. tykke
Saften af ½ lime
6 sherry tomater halverede
10 oliven sort eller grøn uden sten
1 stort løg
olivenolie
1 fed hvidløg
2 forårsløg
salt, peber
50 g champignoner
persille
timian
basilikum
2 tsk. Gastrik (blommebalsamico) eller anden frugtbalsamico
Koteletterne krydres med salt, og peber og brunes på en pande på begge sider i olie, læg hver kotelet på et stort stykke folie pres limesaft ud over koteletterne. Champignons, løg, hvidløg og forårsløg skæres i skiver og svitses i skyen, grønsagerne fordeles på hver kotelet, de små tomater og oliven fordeles ovenpå grøntsagerne, krydderurterne hakkes og lægges ovenpå, 1 tsk. Gastrik dryppes over hver kotelet, hvorefter folien pakkes ved at lægge to modstående sider indover først, derefter de andre to sider, som rulles sammen. De sættes i ovnen ved 190 grader i 45 minutter.

Jeg kan ikke have folien på min tallerken, det bryder jeg mig ikke om, så derfor er koteletten lagt på tallerkenen, med alt sit dejlige fyld.
Herunder finder du opskrifterne på resten du ser på tallerkenen.
Bagekartofler
Hvis du vil servere kartofler til, kan du lave halve bagte kartofler i ovnen!
Skær kartofler over på langs, sprøjt olie på og drys med krydderurter fx timian, salt og peber. Sættes i ovnen samtidigt med kødet, og det vil være færdigt samtidigt
Mangler du noget friskt til? - så se her!
Skær nogle bjælker ud af en agurk og server eventuelt med lidt græsk yoghurt, rørt op med knust hvidløg, hakket persille, salt, peber, paprika og lidt citronsaft, dressingen er også god til kartoflerne

Træerne er ved at springe ud!


De høje træer der står her, er plantet ved et uheld, naboen ville absolut have hækken ned i 60 cm. højde, og selv om jeg protesterede gjorde han det, (og har gjort det siden,) og jeg var rasende, så jeg bad min mand om at sætte jordskokker fra hækken og en meter ind i vores have, og efter jordskokkerne ville jeg så have stangbønner, sådan nogle bønner skal jo have noget at "kravle" i, og da vi midt om vinteren have skåret en del grene af en troldpil, så blev vi enige om, at vi kunne bruge disse grene.
Jordskokkerne kom op, og de blev så høje, at jeg havde aldrig set noget lignende, de så nærmest ud som solsikker, men meget højere, og også med en enorm bladvækst, og bønnerne kom også flot, grenene vi havde stukket i jorden slog rod, det var der ingen af os der havde regnet med, men jeg skal da love for, at jeg fik lukket af ind til naboen der ikke mente, at man skulle være enige om højden på vores fælles hæk.
Nu står træerne der, og inviterer til et smil tit og ofte, sådan kan det jo gå, når man ikke mener at være indstillet på et kompromis, men det med de træer, det havde jeg nu ikke regnet med, at vi så har haft en del glæde af dem, det er en anden sag, for det viser sig, at de hjælper imod sydvest vinden, det er lige som vinden bliver brudt, og bliver noget dæmpet.

Nu er der også plantet Hyben buske, ind mod min plæne, og i år ser det ud til, at det kan blive ganske interessant, absolut ikke nemt at kikke igennem
Nabostrid? nej, - jeg diskuterer ikke med ham, jeg har kun talt med ham en gang i de år jeg har boet her, og det var da jeg spurgte om det ikke var en ide, at blive enige om hækkens højde, og det var det ikke, - så er der jo ikke mere at diskutere om, så må hver især, gøre hvad der er nødvendig for, at kunne have noget privatliv!
Men komisk, - ja det er det!
Naboerne til den anden side er herlige!

24. april 2009

Okseruller på min måde.

Per. pers.
4 tynde skiver oksefilet, bankes lidt ud med hånden
4 bjælker bacon, lægges på den brede ende af kødet, derover lægges
4 opblødte soltørrede tomater og
4 blade basilikum, og inden du ruller dem sammen drysser du med
friskrevet parmesan og krydrer med
salt peber
Kødet rulles sammen og holdes sammen med
4 tandstikkere
Rullerne ristes i
olivenolie og tilsættes
1 lille Løg i halverede skiver, og
1 fed hvidløg i skiver når kødet er brunet skal
5 store champignon i kvarter i gryden og
saft fra ½ lime derefter kommes
3 hakkede flåede tomater i gryden sammen med
1 stor spsk. tomatpure og
3 dl fond og
1 stor gulerod i 3 mm. Tynde skiver der krydres med
Salt, Peber og
1 kvist rosmarin samt
2 kviste timian
lægges i gryden, kog op, og skru ned på svageste blus, læg låg på, og lad det passe sig selv i 35 -45 min.
Du kan jævne saucen, du kan også tilsætte en sjat fløde.
Serveres med asparges, forårsløg og ristede kartofler


Sådan lægges fyldet i rullerne.

”Italienske skiver”

Jeg bagte et stort franskbrød i går, og det fremkaldte en mad oplevelse jeg havde i Toscana sidste år i.
Min veninde og jeg sad på udendørs cafe, og skulle have noget at spise, der var heldigvis billeder på menukortet, og jeg faldt straks for nedenstående!

1 stor skive franskbrød (du kan også bruge to små skiver)
Tomatpesto (hvis du ikke har tomatpesto, kan du bruge tomatpure)
lidt reven ost
oregano
lidt hvidløg i skiver (kan undlades)
lufttørret skinke, (du kan bruge hvad du har lyst til, kogt skinke, rejer lidt kødsauce, osv.)
1 tomat i skiver
Lidt løg i skiver
Salt
peber
lidt halverede oliven (kan undlades)
lidt frisk mozzarella
Frisk basilikum
olivenolie
Smør brødet med pestoen drys lidt hvidløg, revet ost og oregano over, riv lidt skinke i stykker og fordel det over brødet, derefter lægges nogle tomatskiver, oliven, løg og krydr. med lidt salt og peber, noget frisk mozzarella plukkes i små stykke, og kommes over, nogle basilikum blade fordeles, lidt olie dryppes over
Brødet sættes ind i ovnen på 200 grader


Det skal være sprød og knasende

Tips:
Frisk Mozzarella, hvis du ikke skal bruge alt, kan det godt gemmes, det vand/væske der er i posen kan hældes op i en lille skål, og der kan du lægge resten af Mozzarellaen i og skålen dækkes med plastikfolie, du skal bare sørge for, at osten er dækket af væsken, det kan gøres ved at skålen er lille nok, eller at du deler osten i flere stykker, Jeg har haft det stående i fem dage i køleskabet uden problemer!

Lige til orientering, så blev mit brød i går, lavet lidt efter italienske metoder, dvs. efter første hævningen bliver det slået ned igen i skålen, så det i alt hæver tre gange, det giver en skøn krumme, og egner sig til at lave disse ”Italienske skiver”.
Opskriften på brødet får du lige.
Jeg bruger altid min køkkenmaskine til at lave det grove arbejde, mine hænder vil ikke.
6½ dl. håndvarmt vand, ½ pk gær, en spsk. salt, 3 spsk olivenolie, 1 kg god hvedemel tilsættes lidt efter lidt
Kør det på maskinen, 6-7 min, drys noget mel over og lad det hæve, med et viskestykke over, når dejen er på vej ud af skålen slås dejen ned, og så skal den hæve igen, indtil den er næsten lige så stor som første gang.
Drys noget mel på bordet og læg dejen på bordet, slå det lidt ned, form det til et eller to brød, og læg det på en bageplade og lad det hæve, til ca. dobbelt størrelse under et fugtigt viskestykke.

Sæt brødet i ovnen 30 min. På 200 gr.

23. april 2009

Moderniseret kyllinge/hønsesalat

Det kan da godt nok være besværligt, at skulle have et stykke med hønsesalat, især når man ikke har Franskbrød i huset.
Jeg ville have salaten, ergo måtte jeg bage et brød, og så for ikke at løbe tør, sådan lige med det samme, bagte jeg et kæmpebrød, som lå fra hjørne til hjørne på min bageplade:)
Jeg kommer altid til at tænke på, da jeg var i mit første job, som telefondame, bagte fruen i huset sådan nogle store herlige brød, hun halverede dem og kom i en plasticpose, mens de stadig var en anelse lune, og lod posen være åben til brødet var helt koldt, og så frøs hun det.
Når vi så skulle bruge det, tog hun det frem om aftenen og så var det som om at brødet var nybagt til morgenmad.
Mit franskbrød blev stort men også vind og skævt, selvfølgelig på grund af mine gigtfingre, men skidt med det, det blev godt. (Se billedet længere nede på siden.)

Kyllinge/hønsesalat
Kødet havde jeg fra den Kylling jeg stegte i går, Se her
Nok salat til to pers.
3 spsk. græsk yoghurt
1 spsk. majonæse
lidt citronsaft
salt
peber
og en anelse friskhakket chili
Ovenstående blandes til dressing

Nedenstående blandes i dressingen
1 stegt eller kogt koldt kyllingebryst skåret eller revet i små stykker
10 cm, agurk, skåret i bittesmå tern, lad dem lige ligge i en si i en halv times tid, drysset med lidt salt, klem saften ud.
2 forårsløg skåret i fine skiver på skrå
½ rød snakpeber skåret i små strimler
1 stor tomat skåret i kvarter og befriet for kerner skåret i tern
2 champignon i skiver
1 lille bundt purløg, i skiver evt. på skrå
1 skive fransbrød ristet, smørres og belægges med et salatblad
Salaten lægges op på salatbladet og det pyntes med
Fem skiver bacon, ristet!
Karse
2 tomatryttere


Her er mit skæve franskbrød.

22. april 2009

Rodfrugt fad med låg af kylling

Jeg havde endnu en af de store økologiske kyllinger fra Årstiderne.dk i fryseren, og i lørdags fik jeg en del rodfrugter fra Torvet.dk og jeg blev enig med mig selv om at disse to ting skulle kombineres så rodfrugterne blev gjort i stand, og skåret i pæne stykker, løg i både.
Der var
1 persillerod,
1 pastinak,
3 gulerødder,
3 jordskokker,
2 løg og
1 rødbede,
3 kartofler
5 fed hvidløg
3 kviste timian
5 kviste persille
1 kvist Rosmarin
og jeg sluttede med 3 tomater i kvarter.
Det hele kom i fadet

Der blev krydret med salt og peber og der blev tilsat 2 dl. Hvidvin og en sjat hvid balsamico.
På kyllingen fjernede jeg ryg benet så jeg kunne lægge den fladt, jeg fjernede de tynde brystben, krydrede den på indersiden med salt,
lagde den fladt som et låg over rodfrugterne, krydrede oversiden på kyllingen med olie, salt, peber og paprika,

Fadet blev sat i oven på 160 grader i 2 timer.

Og så er der serveret!

Eftersnak

Hvorfor stege en hel kylling når man er enlig?
Det er der flere grunde til, først og fremmest smagen, en stor økologisk kylling, smager helt anderledes, end hvis man køber en pakke med lår eller bryst.
Der er også det, at man har flere muligheder med sådan en kylling, jeg spiste et helt lår, altså over og underlår, bryst på den side hvor låret er taget, kan laves til en gang kyllingsalat, og den anden halvdel kan fryses, evt delt i to, og husker man at få det op at fryseren om morgenen, er det hurtigt at varme op om aftenen, enten i microovnen, eller i den almindelige ovn, pakket ind i noget sølvfolie, det er også hurtigt, at lave en gang kylling i asparges, eller et kyllinge bryst med champignon a la creme, det er også muligt at lave en kyllingetærte.
Der er muligheder nok, så man kan få mad i en fart, der smager godt!

Rugbrød med krebinet,champignon, ristede tomatskiver og spejlæg


Jeg stegte en lille krebinet krydrede med salt, peber paprika, den blev stegt 3- 4 min. på hver side, og skivede champignon kom ned i panden, hvor krebinetten steger videre, champignon blev krydret, og der blev klemt saften ud af en kvart citron, både på champignon og kødet, vend den side opad på krebinetten som har stegt længst, og læg champignon op på kødet.
Steg nogle skiver tomat på samme pande, læg dem til side, og steg et spejlæg. -
Skær en tyk skive rugbrød, læg et salatblad på, læg krebinetten på brødet samt spejlægget og tomatskiver, tag nogle blade basilikum og snit dem i strimler, drys over æg og tomater.
Velbekomme!

21. april 2009

Pastapande



Pasta koges

1 lille løg
1 fed hvidløg
1 skinkeschnitzel i strimler
1 skive Bacon i strimler
disse fire ting ristes på en stor pande i olie

2 store champignon i halverede skiver
2 tomater i tern
lidt rød peber i skiver
lidt chili finthakket
disse fire ting tilsættes

og nedenstående tilsættes i denne rækkefølge
1 stor spsk. tomatpure eller tomatpesto tilsættes og rør rundt
2 dl. kogevand fra pastaen tilsættes og koges godt igennem derefter tilsættes resten
2 spsk. hakket timian oregano og basilikum
1 dl. fløde
Smag til med salt, peber
Vend pastaen op i stegepanden, varm igennem og vend rundt med en stor ske, så saucen fordeler sig på pastaen.

Frokostpølse med salat

Min datter og jeg kan godt lide pølser, men vi syntes som regel, at de er for dårlige, og med et overflod af smagsforstærker, og det kan min krop ikke med, og da vi af og til er en tur i Tyskland, som jo er eksperter på det område, har vi søgt og fundet nogle hvor der er 85% ren skinkekød i, og uden smagsforstærker, de smager rigtig godt, og i dag fik jeg lyst til en enkelt frokostpølse, og for at få lidt balance i det, måtte det blive med salat.
Jeg fik både sennep, remolade og ketshup til, så der var ingen dressing til salaten!
Derudover fik jeg en grov flute til.

De røde Tulipaner, - er da bare helt fremme i øjeblikket!

Et kik i min have, på jagt med fotoapparatet efter tulipaner!
Lige nu er det de røde der dominerer, de gule har været her, og senere kommer i min have, - de lilla og sorte.



20. april 2009

Vidunderlig Fiskesuppe med fløde.

Til to pers.

4 dl. fiskefond
1 gulerod skåret i tynde strimler
1 stor eller 2 små porrer i tynde ringe,
fennikel i stimler, Skær i skiver og del ringene
3 cl. Pernod
1 spsk. frisk hakket estragon
Lidt Safran
2 dl. piskefløde
2 torskefilet skåret i små strimler
2 store håndfuld rejer
Flute skåret i skrå skiver ristet og smurt med pesto
Fiskefonden skal op at koge, gulerødder og fennikel tilsættes samt en Pernod, estragon og lidt safran. Småkog nogle min.
Fløden kommes i suppen sammen med porrerne, kog op i 2 min. tilsæt torskestykkerne og rejer, kog 1 min.
krydr. med salt og peber
Hæld suppen op, pynt med en tot brøndkarse.

Hvis du ikke har safran, så undlad, det kan ikke erstattes med gurkemeje
Du kan ikke erstatte fonden med en terning, men du kan bruge hønsefond, det er også rigtig godt
Du kan gøre som jeg, skær flute skrå, rist dem og smør med Tomatpesto.
Du kan også bruge toast brød ristet, skåret fra hjørne til hjørne så du får et par trekanter per. skive.

Røræg med krydderurter og bacon

Dagens Frokost
1 stk. friskbagt rugbrød, med strimlet salat, røræg med krydderurter, bacon og sherrytomater.

Et tips:
Hvis du køber bacon i stykker, så lad være med at opbevare det i en plastikpose, det vil hurtigt blive fedtet, jeg har købt en rulle smørrebrødspapir, og det bruger jeg til at pakke bacon ind i, baconen vil tørre, og bliver naturligvis ikke fedtet.

19. april 2009

Skinkeschnitzler med italiensk tilbehør

Halv kogte Kartofler skæres i både, vendes i olie, krydres med salt, peber, paprika og oregano, - lægges på en bageplade med bagepapir og sættes i en 180 gr. varm ovn ca. 15 -20 min.
1 håndfuld asparges lægges på bagepladen sammen med kartofler, dryppes olivenolie og
1 fed hvidløg i skiver drysses over og de krydres med salt og peber
2 tomater sættes også på bagepladen krydres med salt peber og timian

1 Skinkeschnitzel
lidt citronsaft presses over på begge sider, og krydres med
salt, peber.
Ristes på panden 2 min. i olie på hver side. Og sættes til siden, men holdes varm

3 soltørrede tomater
½- rødløg
½ dl sorte oliven uden sten,
1 spsk. olie
1 spsk. kapers
basilikum
Læg de soltørrede tomater i varmt vand i ca. 15 minutter.
Skær de soltørrede tomater, og rødløgene i tern.
Lad olien blive varm på en pande ved god varme. Svits soltørrede tomater og løg.
Tilsæt Basilikum, hakkede oliven og kapers. Smag til med salt og peber.
De to tomater der kom i ovnen, bliver gennemvarme, og de er meget saftige, så pas på når du skærer i dem, de erstatter sauce.

Min Schnitzel var meget tynd, så jeg fik to, mine schnitzler stegte mindre end 1 min. på hver side, det smagte rigtig godt, men jeg var godt nok utifreds med tykkelsen på de kødskiver.

Mandagstema: Hverdagsluksus

Hverdagsluksus for mig, er at opleve når alt går op i en højere enhed, når jeg har kreeret en ny ret, med rigtig gode råvarer.

Eller en rejemad:
Det er også at gå ud i haven og se blomsterne springer ud, det løfter en, på en ellers dum dag.

Hverdagsluksus er at fordybe sig i en bog, gerne om andres liv

Hverdagsluksus er også bare at have muligheden for at bestemme over sit eget liv, rejse når man vil, nyde en solskinsdag på Terrassen, købe en ny skøn bluse o.s.v.
Men mest af alt, at have nogle mennesker omkring sig, der bekymrer sig om man har det godt, hjælper når det gælder, gider høre på en, når man for 117 gang, snakker om sin afdøde mand, se det er guld værd!
Dette er min tolkning,
Her ser du andres tolkning

18. april 2009

Tun, - så englene synger!

Jeg har simpelthen været i smagenes himmel, det var så vidunderligt, at jeg er lykkelig for, at jeg har endnu en tun steak i fryseren, for denne opskrift skal prøves igen, - hvor jeg har den fra? det er faktisk ikke til at sige, for noget af ideen fik jeg fra den italienske kogebog ”Sølvskeen”, noget fik jeg fra den spanske bog ”1080” Opskrifter” og resten er min egen ide.

Pr.pers.
1 stk. tun steak

1 lille løg Finthakket
1 fed hvidløg Finthakket
2 spsk. hakket persille
1 spsk. hakket timian
saft af ¼ lime
salt og peber,
Rør disse ting sammen, og fordel det halve under tun steaken i et lille ovnfast fad og resten over steaken
Dryp 3 spsk. olivenolie over tunen og tilsæt 3 spsk. hvidvin
Læg en håndfuld sherrytomater med i fadet
Sæt fadet ind i oven som er på 180 gr. i 20 -25 min.
Server med ristede kartoffelskiver, som er krydret med salt, peber og paprika. med lidt olivenolie
Tilbehør asparges og gulerødder

Arranger som ses på tallerkenen, Resten af saucen i fadet fra fisken, hældes over gennem en si.

EFTERSNAK

Normalt steger man en tunsteak så den er rød/rå i midten, men disse tunsteak har forhåbentlig været frosset, så alt der ikke skal være der, er dødt.
Disse steak bliver stegt på en stegepande med hurtig varme, det er noget andet end en ovnbagt tunsteak, som naturligvis bliver bagt igennem.
Ovenstående opskrift har et lag af løg og krydderurter både under og over sig, og denne "panering" skal naturligvis også være stegt/bagt, så denne tun er ikke rød indeni, men meget saftig, da det er en hel anden tilberedningsmetode.
God fornøjelse med opskriften, det blever fantastisk, hvis du holder dig til opskriften.