19. november 2011

Kødsauce og kartoffelmos i fad

Lav en portion kødsauce
lidt olivenolie kommes i en gryde, tilsæt
1 stort hakket rødløg
2 fed knust hvidløg
300 gr. Hakket oksekød evt. i små klumper, rist det hele og tilsæt
1 dåse hakket tomater
½ dåse vand
1 strøget tsk. Sukker
salt
peber
timian
Bring det hele i kog, skrue ned og lad retten simre i en times tid på lavt blus med låg.
Kog i mens nogle store melede kartofler og lav en god kartoffelmos, den må gerne være lidt fast.
Læg det halve af mosen i bunden af et fad.
Riv noget parmesan over mosen, hæld kødsaucen over mosen, derefter resten af kartoffelmosen og slut af med reven parmesan.
Lidt oregano på toppen, gør ikke maden ringere, tværtimod.
Sæt fadet i en 180 gr. varm ovn til parmesanen bliver lidt gylden

16. november 2011

Spændende fyldt ribbenssteg

1,6 kg ribbenssteg af kogestykke
1½ spsk. groft salt
300 gram magert svinekød
1 tsk. salt
1/4 tsk. cayennepeber
1/4 tsk. peber
1½ dl mælk
3 spsk. havregryn
1 lille løg
1 fed hvidløg
½ rød peberfrugt i tern
1 lille rød chili i tern
2 håndfulde friskhakket krydderurter, f.eks. en blanding af persille, purløg og citronmelisse.
Bed slagteren fjerne ben og brusk og skære en åbning i stegen, åbningen skal gå igennem kødet og næsten ud til siderne. Rør farsen sejt med salt og peber - Kom mælk i efterhånden - Rør havregryn, finthakket løg, smuttede, hakkede mandler, finthakket peberfrugt, chili og krydderurter i farsen. Stil farsen i køleskabet i ca. 20 minutter. Fyld farsen i stegen med en ske. Gnid sværen med groft salt. Læg stegen på risten i en bradepande. Stil den på nederst ribbe i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og lad ribbensstegen stege i 1 3/4 - 2 timer til den er mør og gennemstegt. Check evt. med en kødnål - kødsaften skal være klar. Lad den hvile utildækket ca. 20 minutter, inden den skæres i skiver. Kan serveres varm eller kold - med salat og groft brød.

14. november 2011

Bacontærte med løg

Til tærtedej:
200 gr. mel,
100 gr. smør,
1 æggeblomme,
1/2 dl koldt vand.
Til fyld:
100 gr. bacon,
3 store løg (300 gr).
Til bechamel:
1/2 l. mælk,
60 gr. mel (1dl),
50 gr. smør,
2 æggeblommer,
evt. revet muskat,
salt og peber.
Tærtedejen: Smuldr smørret i melet og saml dejen med æggeblomme og vand, ælt dejen sammen med let hånd og læg den koldt ca. 1 time. Bechamelsaucen: Smelt smørret i en gryde og rør melet i, tilsæt mælken lidt ad gangen under stadig piskning, og lad sovsen koge godt igennem. Smag evt. sovsen til med muskat, så med salt og peber. Rør æggeblommerne i når sovsen er kølet lidt af, sæt bechamelsaucen til side. Fyldet: Skær baconen i tern og svits på en pande, tag dem op. Hak eller skiv løgene og snur dem klare i lidt af baconfedtet på panden, tag dem af. Rul tærtedejen tyndt ud og beklæd den smurte tærteform med dejen, prik bunden med en gaffel og forbag den i ca. 10 min ved 200 grader. Rør løg og bacon i den kolde bechamelsauce. Fordel blandingen i den forbagte tærtebund og sæt den i ovnen ved 200 grader, til den er smuk gylden, ca. 30 min.
Tips: Tærten kan serveres som hovedret med salat til.

Kyllingepaté

Nu da jeg er kommet i gang med bloggen igen, så syntes jeg, at I skal have nogle af de opskrifter som er blevet lavet i den lange periode, hvor jeg ikke har været på bloggen.
Her er en af dem, måske en ide til julefrokostbordet?
Kyllingepaté
500 gr. kyllingebrystfilet
250 gr. kogeflæsk uden svær,
2 fed hvidløg,
2 spsk. hakket persille,
2 æg,
3 spsk. portvin, madeira eller bouillon,
8 skiver bacon,
salt og peber
Hak kødet, flæsket og de pillede hvidløg én gang gennem kødmaskinen. Bland det hakkede kød med persille, æg, hedvin eller bouillon, salt og peber. Lad farsen hvile svalt en time. Sæt ovnen på 150 grader og sæt en bradepande med vand ind på nederste rille. Dæk bunden af en ovnfast form med baconskiver. Fyld farsen i formen og læg de resterende baconskiver øverst. Læg låg eller alufolie over formen. Bag pateen i det forvarmede vandbad i en time. Fjern låg eller alufolie og lad den bage yderligere ½ time uden låg, så den får farve. Lad pateen svale under let pres i mindst 3 timer, og gerne til næste dag.

13. november 2011

Lækker krydret suppe


4 pers.
2 dl smuttede mandler (ca. 100 g)
10 g smør
1 spsk. ostindisk karry
1 stort hakket zittauerløg (ca. 2 dl)
4 store knuste fed hvidløg
5 tsk. fintrevet, frisk ingefær
2 dåser kokosmælk (a ca. 400 g)
6 dl mælk
1 spsk. groft salt
600 g wokstrimler af okseklump
6 forårsløg i skiver (ca. 7 dl)

2½ dl forkogte couscousgryn (ca. 200 g)
2½ dl kogende vand

2½ dl grofthakkede, tørrede abrikoser (ca.150 g)

tag mandlerne og rist dem ved kraftig varme og under omrøring i 1 min.
Rist derefter mandlerne ved jævn varme til de er gyldne.

Smelt smørret i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits karry, løg, hvidløg og ingefær i ½ min. Tilsæt kokosmælk, mælk og salt. Bring suppen i kog og kog den ved svag varme og under omrøring i 10 min. Skær kødet i mundrette stykker og kom dem i suppen. Kog den 1 min. mere. Tilsæt forårsløg, varm suppen igennem og smag til.

couscousgrynene hældes i det kogende vand og trækker.

Server den krydrede suppe - med ristede mandler, couscous og abrikoser ved siden af.