30. november 2009

Kød og grønt tærte


Tærtedejen
150 g. hvedemel
50 g. Grahamsmel
100 gr. smør
1 æg
½ tsk. Salt
Jeg kom det hele i foodprocessoren, og kørte hurtigt til dejen var samlet:
Hvilede 1 times tid i køleskabet
Blev rullet ud og anbragt i en tærteform
Tænd ovnen på 180 g
Tærtefyld
1 schnitzel i tynde strimler ristes i olie, derefter tilsættes
1 løg grovhakket
1 fed hvidløg hakket
2 røde pebre
2 porrer i i 1 cm. stykker
100 gr. frisk spinat
Tilsæt
2 dl. fløde og kog igennem, krydr med
salt
peber
paprika
oregano
Sluk for blusset, og tilsæt
2 sammenpisket æg og rør æggene godt ind i det øvrige fyld:
Hæld et hele op i den beklædte tærteform, drys
et par håndfulde reven ost over læg skiver af
1 stor tomat over samt
5-6 skiver bacon,
drys til sidst med oregano
Sæt tærtefadet i ovnen i ca. 30 -35 min.

Jeg bruger et tærtefad i metal med slip let, det går måske lidt hurtigere, end med et traditionel tærtefad, bunden skal jo også gerne være bagt, men for at være sikker, kan man selvfølgelig forbage bunden, og så måske skrue lidt ned for ovnen når fyldet kommer i, så tærtedejen ikke bliver for mørk.

Frokost af rester!


Der skulle ryddes lidt op i køleskabet, det blev så til nogle skiver Ciabatta med lidt forskelligt.
Jeg havde lidt lufttørret skinke
lidt kylling
nogle skiver kotelet
Brødene blev smurt med tomatpesto, drysset med reven ost, kødet blev lagt på, de blev næsten forskellige allesammen, tomatskiver, strimler af pebre, og løgringe og på toppen kom der mozzarella, oregano og nogle dråber olie.
Skiverne kom i ovnen i ca. 15 min. på 200 gr.
Resterne blev brugt, og frokosten reddet, samtidig med at det smagte skønt!

29. november 2009

Lækker restemad, Kylling med tilbehør!

Forleden stegte jeg en hel kylling, men brugte kun det halve af den, så idag var det meget nemt at lave mad, jeg varmede den anden halve kylling i ovnen på 180 gr., kartofler i smalle både, bjælker af courgette, og halverede tomater blev krydret med salt, peber, paprika og oregano, dryppet med olie, og nogle friske klumper mozzarella, blev lagt på tomaterne, og det hele kom i ovnen i 25-30 min. og maden var klar.

Og det blev bare skønt, hvem siger at restemad ikke er lækkert?

28. november 2009

Æbleskiver


Som lovet kommer der her opskrifter på æbleskiver, jeg gir jer her to forskellige, men min ynglingsopskrift er den nederste.
Luksus Æbleskiver
125 g mel
5 æggeblommer
1 1/4 dl piskefløde
65 g smeltet smør
skal af 1 revet citron
1 tsk. vanilje
1 knivspids kardemomme
1 knivspids salt
1 spsk sukker
1 stænk calvados
5 æggehvider

Mel, Æggeblommer, smeltet smør og piskefløde piskes godt sammen. Citronskal, vanilje, kardemomme, salt, sukker og calvados tilsættes, og dejen røres godt sammen. Æggehviderne piskes stive og vendes forsigtigt i dejen. Æbleskiverne bages straks og drysses med flormelis.
Æbleskiverne serveres med sukker og syltetøj...

Sønderjyske æbleskiver med svesker
2 1/2 dl mælk
15 g gær
3 æg
2 spsk sukker
200 g hvedemel
1/2 tsk. kardemomme
100 g smør/margarine
300 g svesker uden sten
flormelis

Udrør gæren i lidt kold mælk, tilsæt lunken mælk. Smelt og afkøl smør/margarine. Rør æggeblommerne med sukker til det bliver lyst. Tilsæt mælk, mel og kardemomme, mens der røres grundigt. Kom halvdelen af det smeltede fedtstof i dejen, og bland de stiftpiskede æggehvider forsigtigt i. Stil dejen til hævning et lunt sted ca. 20 min.
Udblød sveskerne og giv dem et opkog. Kom lidt af det smeltede fedtstof i hvert hul på den varme pande. Fyld hullerne halvt med dej og kom en sveske i hvert. Hæld mere dej oveni, inden du vender dem.

27. november 2009

Kylling med bagt kartoffel og salat.

I dag skulle en frisk kylling tilberedes, og det jeg havde lyst til, var bare helt enkelt, simpelthen en ½ kylling med salat, en olie eddike dressing, og bagt kartoffel med kryddersmør

Rygbenet blev skåret ud af kyllingen og kyllingen blev lagt på en rist i en lille bradepande, den blev selvfølgelig krydret på både for og bagside med salt, peber og paprika samt lidt citronsaft og kom i ovnen på 180 gr. i 1½ time, sammen med et par store kartofler der lige fik en slids på den ene side.
Salaten bestod af hjertesalat, tomater, agurker, rød peber og rødløg.
Dressing blev rystes sammen af olie lidt sennep, hvidvinseddike, salt, peber, og et dryp honning.
Kryddersmør blev samlet af smør, citronsaft, knust hvidløg, salt, peber og paprika.
Kyllingen blev delt ved brystbenet, og det hele blev arrangeret.

Sådan, - en lækker ukompliceret middag var klar.

Julekonfekt og juleknas 2


Her er endnu tre opskrifter til juleknas
Brændte mandler
500 g mandler
250 g sukker
1 1/4 dl vand
Skyl mandlerne og tør dem godt. Bland sukker, vand og mandler og rist det over svag varme. Sukkeret vil først smelte og derefter gryne, for til sidst at smelte og karamellisere. Hold mandlerne over varmen til sukkeret har dannet rigtig tyk karamel. Læg mandlerne spredt ud på bagepapir et tørt og koldt sted, til sukkerlagen stivner.


Whiskytrøfler
1/4l piskefløde
500g mørk chokolade
1 spk. kanel
1 spk. kardemomme
1 tsk. vanille
5 cl. Whisky
cacao
Fløden koges op og tages fra komfuret.
Chokoladen hakkes og opløses i den varme fløde.
Kanel, kardemomme, vanille og whisky røres ind og massen afkøles, til den er næsten fast.
Form kuglerne og rul dem i cacao.
Skal opbevares køligt i en dåse. Spises inden for 2 uger.

Amerikansk juleslik
100 g smør
1½ dl kaffefløde
1 knivspids salt
1½ dl sirup
300 g sukker
125 g overtrækschokolade
200 g hakkede nøddekerner, eller tilsvarende hasselnøddeflager

Smørret smeltes, og heri hældes fløde, salt, sirup og sukker. Dette koger op og skal småkoge til kugleprøven, dvs. du hælder 1 tsk. af sukkermassen ned i en kop med koldt vand, og kan du straks trille sukkermassen til en kugle, er massen kogt tilpas. Så blandes chokoladen, og lad denne koge med i nogle minutter, inden de hakkede nødder eller flager blandes i. Alt blandes, hældes op på en smurt plade, afsvaler lidt og skæres i firkanter.

26. november 2009

Kotelet i godt hot selskab

I dag kunne jeg ikke finde ud af hvad jeg havde lyst til at spise, så kl. blev 19.30 inden jeg tog mig sammen til at ”fikse” noget, -- jeg havde koteletter i køleskabet, endda nogle flotte tykke nogen, men jeg gad ikke riste dem først, så det endte op sådan!

½ glas hele røde grillede pebre, som blev halveret på langs, blev fordelt rundt i en lille bradepande, og da der er olie på pebrene så behøvede jeg ikke mere olie, derudover kom
1 porre i cm tykke skiver i fadet,
5 blommetomater blev halveret og fordelt, sammen med
5 fed hvidløg med skal
1 rødløg i både og jeg lagde
to koteletter i fadet, (den ene bliver gemt til frokost i morgen)som blev krydret med
salt
peber og
paprika, der blev drysset lidt
oregano over det hele
1 sjat balsamico blev hældt i fadet, og det blev sat i en 180 gr. varm ovn i 30 min.
1 flute kom med i ovnen de sidste 10 min.
Maden var reddet, selv om det blev en sen middag, så var den simpelthen eminent, pebrene og hvidløg gjorde, at maden var ”mellem hot”, og det var perfekt med det neutrale flute som tilbehør.

Adventstærte

Jeg kom lige til at tænke på, at på søndag er det 1. søndag i advent, og jeg har lige en opskrift på en adventstærte, den skal I da lige have!

Adventstærte
200 g mel
150 g smør
50 g sukker
1 æggeblomme
Fyld:
75 g smør
75 g sukker
100 gr. Rosiner
2 æbler skrællet og i små tern
2 spsk mel
3 spsk fløde
75 g finthakkede mandler
Til pynt:
50 g smuttede hakkede mandler
50 g flækkede cocktailbær
Lav mørdejen af mel, smør sukker og æggeblomme. Lad den hvile 1 time
Smelt smør, sukker, mel og fløde i en gryde. Tag det fra varmen og kom mandler, rosiner og æbler i .
Rul 2/3 del af dejen ud og beklæd en smurt tærteform med det. Kom fyldet i. Rul resten af dejen ud og skær det i strimler, som lægges over fyldet i et ternet mønster.
Pensl med æggehvide og bag ved 190 grader i ca. 25 -30 minutter. Pynt med mandler og cocktailbær
Billedet kommer i på søndag, for da vil jeg bage tærten.

Julekonfekt og juleknas 1

Jeg har været i mine gemmer, og fundet en pokkers masse opskrifter på juleknas, julebag osv. som jeg syntes, at jeg vil give videre, da jeg i sin tid prøvede opskrifterne, fotograferede jeg ikke ret meget, så derfor er der ikke ret mange billeder, men jeg tror, at alle alligevel kan forstå dem.
Her er foreløbig de første 3 opskrifter, der vil ofte ”drysse” nye ind på bloggen!
Og efterhånden som jeg får nogle af dem lavet, så vil der også komme billeder!

Cornflakes toppe
1 pl. orangechokolade
Cornflakes
Smelt orangechokoladen i et vandbad, eller over svagt blus. Kom derefter cornflakes i, rør meget forsigtigt sammen. Tag massen op med en teske, sæt de små toppe på bagepapir, og stil til afkøling i køleskab.

Nougatkonfekt:
( 35 - 40 stk.)
200 gr. blød nougat
100 gr. mørk chokolade
100 gr. hasselnøddekerner
Nougat og chokolade skæres i mindre
stykker og smeltes i vandbad. Nødder
hakkes fint og tilsættes.
Fyldes i små aluforme eller papirsforme og stivner
et koldt sted i op til 1-2 timer.

Brændte figner med marcipan
1 ds. brændte figner, 450 g
100 g ren rå marcipan
lidt portvin eller cognac
ca. 100 g mørk chokolade til overtræk
pynt:
guldstøv
Tag fignerne op af lagen, tør dem evt. lidt af, og læg dem på bagepapir på en plade. Tør dem i ovnen ved 50-100 gr. ca. 45 minutter. Vend dem gerne en gang. De skal være så tørre, at man kan røre ved dem. Lad dem blive kolde. Rør marcipanen blød med lidt spiritus. Skær et snit i bunden af hver figen, og fyld marcipan i hullet. Form fignen lidt rund. Dyp dem i smeltet chokolade, og drys med lidt guldstøv. Lad dem tørre helt. Kan opbevares i dåse eller koldt i et par dage.

25. november 2009

Kyllingekrebinet med champignonsauce, asparges i svøb og ovnbagte krydrede kartoffel både



I dag prøvede jeg, for mig noget helt nyt, jeg prøvede den nye fond fra Knorr, der står, at de hverken indeholder smagsforstærker, farvestof eller konserveringsmiddel, og eftersom at jeg ikke kan tåle smagsforstærkere og andet djævelskab, så mener jeg, at jeg må være den rette til at prøve, og det var en god overraskelse, det virkede perfekt, smagen var god og kraftig, og jeg kunne hverken dufte eller smage smagsforstærker, og jeg tålte det fint.
Tænd ovnen på 180 gr.
1 kæmpe kartoffel (bagekartoffel) skæres i både, i en plastikpose kommes
olie
salt
peber
tørrede krydderurter og kartoffelbådene vendes kommes i posen som vendes og drejes så alt fordeler sig rundt om kartoffelbådene, der lægges på en rist i et ovnfast fad sammen med
6-8 grønne asparges deles i to bundter og pakkes ind
4 skiver lufttørret skinke
Ca. 30 min.

200 gr. hakket kyllingekød formes til en bøf, vendes i
mel som er krydret med
salt
peber
paprika
og ristes på en pande på begges sider, når krebinetten har fået noget stegeskorpe, ca 3-4 min. på hver side, sættes den i oven på et fad, på samme pande hældes
100 gr. champignon, som steger i nogle minutter, saften fra
½ lime hældes over champignon, og der tilsættes
2 dl. kogende vand kog igennem og tilsæt
1 brik Knorr du chef hønsefond, som koges med i et par min. tilsæt 1 dl. fløde og
lidt hakket persille,
Kog ind, saften fra krebinetten hældes i saucen, kog igennem, og anret!

24. november 2009

Laks og tigerrejer med det hele!

I dag skulle middagen være nem at gå til, for jeg havde reddet mig en sindssyg hovedpine, og havde svært ved, at koncentrere mig, men maden hjalp faktisk, hovedpinen er på retur, og her er opskriften

1 pers.
Ovnen tændes og sættes på 180 gr.
Alle nedenstående grøntsager blandes i en ovnfast skål, hvor der er lidt olie,
1 tomat i både
1 porre i ringe
Kogte kartofler i skiver, jeg brugte 4 mellemstore kartofler
krydr med
salt
peber
Provencekrydderi

-----
1 stk. laks lægges over grøntsagerne, sammen med
2 rå kæmpe tigerrejer, pil skallen af, undtaget halen, Krydr med
salt og peber og læg
2 skiver citron over laksen fordel
smør på citron og rejer

Sæt det i ovnen i ca. 30 min.
Læg stanniol over fadet de første 20 min. derefter fjernes folien de sidste 10 min.
Og så er det bare at lægge det op på tallerkenen!

På grund af citronskiverne der lå på laksen, samt smørret gav det en rigtig god sauce, uden noget som helst besvær.

23. november 2009

Andebryst med ristede champignon, stegt mango og ostegratinerede kartofler


Pr. pers.
1 andebryst (2 stk. andebryst rækker til 3 pers.)
100 gr. champignon renses og halveres
salt, peber, paprika og citronsaft
¼ mango skæres i skiver
salt; peber, oregano
pæreeddike
kogte kartofler i kvarter
lidt olie
1 tsk. Provence krydderier
salt og peber
Krydderier og olie blandes med kartoflerne i lægges i et ovnfast fad.
75 g reven ost (mozzarella eller emmentaler)
Drys med reven ost og bag kartoflerne ved 200 grader i ca. 15 min. til osten er let sprød.

Rids andebryst, krydr med salt og friskkværnet peber, og læg det på en kold pande, med skindsiden nedad, tænd for blusset, og lad brystet stege stille og roligt i 10 -15 min. vend derefter brystet og lad det stege ca. 10 min.
Lad det trække 10 min. på en tallerken.
Hæld næsten alt fedtet fra panden, og rist mangoskiverne, krydr med salt, peber oregano og en anelse pæreeddike.

Rist champignon, krydr og tilsæt saften fra ½ citron.

Skær andebryst i skiver og arranger på tallerkenen, sammen med det øvrige.

Jeg hældte 1 cl pæresirup på tallerkenen foran andebrystet, og det var absolut ikke nogen dårlig ide, tværtimod!
Velbekomme!

22. november 2009

Lækre dampede Blåmuslinger



2 pers.

1 kg Blåmuslinger
1-2 fed hvidløg hakket
½ løg i små tern
½ bundt forårsløg i 1 cm. stykker
1 gulerod i tynde skiver
1 håndfuld bredbladet persille, hakket
3 store flåede tomater, grofthakket
1 dl hvidvin
2 dl. fiskefond
Olivenolie
2 spsk. smør

Skyl og rens muslingerne i kold vand, fjern skæg (trevler). Hvis de er åbne så prøv at banke dem let ned mod bordkanten, hvis de lukker sig sammen er de stadig levende og er ok at spise. Hvis de forbliver åbne, er de døde og skal smides ud, det samme gælder, hvis skallen er i stykker.

Tag en stor gryde og kom olien i. Svits hvidløgene og løg, tilsæt forårsløg og gulerod Tilsæt nu persille og tomaterne, varm igennem, smag til med salt og peber. Kom muslingerne op i gryden.
Rør et par gange rundt i gryden så hvidløg, persille og tomaterne fordeles på muslingerne. Kom nu hvidvin og fond ned i gryden og læg låg. Damp i ca. 8-10 min.
Tag muslingerne op i en skål eller dyb tallerken, med en hulske, de lukkede muslinger skal kasseres!
Kog væsken ind til det halve og kom smørret i for at runde saucen af, og hæld over muslingerne.
Server flute til.

21. november 2009

Oksesteak med skønt tilbehør!

I dag stod menuen på Oksesteak med sirup glaserede pastinak, bagte tomater, løg, peber og kartofler.
Pr. pers.
1 oksesteak krydres med peber og lægges til side.
2 pastinakker skrælles og flækkes på langs
3-4 slanke gulerødder skrælles
De to slags ”rødder” koges 3 – 4 min. i letsaltet vand
1-2 tomater halveres og krydres med salt, peber og oregano
1 peber halveres og kerner fjernes
1 rødløg pilles og skæres i både
Grøntsagerne lægges i en lille bradepande,
rødderne dryppes med blomme eller æblesirup de skal vendes nogle gange under ovnstegningen.
Løg og peber dryppes med balsamico
Tomater får lidt olie. Nogle kogte kartofler halveres og vendes i olie som er krydret med salt peber og paprika, og lægges på et fad
Det hele kommes i en 170 gr. varm ovn i 20 - 25 min.
Oksesteaken steges på panden 3 min. på hver side, og hviler lige så længe, husk salt.

Arranger og server!
Den sorte "plettede" sauce, er trøffelmousse:

20. november 2009

Bøf med mozzarella, tomatsauce og ravioli

Jeg skulle have haft fisk idag, men det havde jeg pludselig ikke lyst til, så de røg i fryseren.


Så fandt jeg noget hakket oksekød, formede det til en bøf,
stegte den på panden, og de sidste fem min. lagde jeg
en skive mozzarella på toppen, og
tilsatte en ½ dåse flåede tomater, jeg hakkede tomaterne i stykker med grydeskeen og kogte det sammen med salt, peber, paprika og Basilikum.
Samtidig kogte jeg en pakke friske ravioli som var fyldt med ost og tomat, da de var klar, blev de vippet op i stegepanden til bøf og tomater, kogt 1 min. i tomatsaucen, og så var maden færdig, og kunne nydes, mens jeg så "Vild med Dans".

ABC legen, - i ord og billeder!

I denne uge handler det om bogstavet I!

I står for mig for Italien
Min veninde og jeg, tog på en ferie til Italien, nogen tid efter min mands død, og ferien hjalp mig med, at se mig selv alene, jeg blev klar over med mig selv, at jeg ville leve livet, og ikke bare begrave mig, i min sorg.
Det er gået rigtig godt, jeg savner selvfølgelig min mand, men jeg har fået ”et nyt liv”, forstået på den måde, at jeg nyder livet, med dets op og nedture.
Vi boede i Toscana, og havde nogle skønne omgivelser!





Her ser du andres bud på bogtavet I

19. november 2009

Flute med bacon og mozzarella

Frokosten i går var herlig,
En flækket flute, smurt med tomatpesto, reven ost, tomatskiver, løg, bacon, mozzarella og krydret med oregano og dryppet med olie. Læg underdelen på noget folie, eller bagepapir, ellers sviner det lige rigeligt, og sæt den ind i ovnen på 220 gr. i første omgang kun bunden med fyldet efter 5 min. skal overdelen af fluten med i ovnen med skæresiden nedad, men den skal ikke lægges over den anden, når baconen er sprød, så er fluten færdig,
læg den sammen og server.

Oksebov i spændende selskab!

Jeg har været uden computer i to dage, og det er bare ikke sjovt, der var noget med strømforsyningen, men nu virker det hele heldigvis igen.
Jeg lavede denne ret i forgårs!

1 ”skive” oksebov 700 -800 gr.
3 rødløg i kvarter
1 aubergine i store stykker
150 gr. champignon eller anden svamp, (jeg brugte et par kæmpestore portobellosvampe, som jeg skar i stykker, og de egnede sig fantastik godt til langtidssteging)
1 glas grillede røde pebre i olie.
5 fed hvidløg
Blommetomater
Alle grøntsager lægges i bunden af et ildfast fad med låg, der skal ikke olie i fadet, andet som det, der hænger ved de røde pebre krydr med salt peber chili og paprika.

Øverst lægges kødet, fjern først alt fedt i kanterne, krydr med salt og peber, og hæld 2 cl. balsamico over kødet.
Læg låg på og sæt det hele i ovnen på 180 gr. i ca. 1½ -2 timer
Små kartofler vaskes og halveres og dryppes med olie, krydres med salt, peber og oregano og lægges på et fad som skal i ovnen de sidste 30 min.
Det smager vidunderligt, en ret med ”bid”, uden at være stærk!

Arranger og server med de små ristede kartofler.

16. november 2009

Laksesuppe med fløde, safran, grønsager og basilikum

Jeg ved ikke hvorfor at jeg skal gå og være så træt, og samtidig føle mig så dårlig, gad vide, om det er den vaccination der har givet disse irriterende eftervirkninger.
Kræfterne er så små, at jeg blev enig med mig selv om, at der skulle fiskesuppe på bordet her til aften, jeg var sulten så jeg lavede en pæn portion.

3 dl. fiskefond eller hønsefond, endelig ikke en terning.
1 dl. tør hvidvin
1 dl. fløde
safran
salt, peber
overstående kommes i en gryde og kog sammen!
Tilsæt nedenstående
300 gr. fersk laks i tern a 1½X1½ cm.
1 stor gulerod skåret i julienne
1 porre skåret i julienne
pastinak skåret i julienne
Kog stille og roligt i 3 min.
tilsæt 1 dl. frosne små ærter, og
2 spsk. tørret basilikum
kog yderligere 2-3 min.

Server, - eventuelt med flute

15. november 2009

Fyldt flute, salat, oksekød m.m.


En flute som skal en tur i ovnen så den bliver lækker sprød.
Et stykke mørt oksekød, en steak el lign. skæres i flade skiver, (ligesom når man skærer gravet laks) de skal lige krydres med salt og peber og ristes meget hurtig på en stegepande, læg dem op i en skål.
Derudover skæres
lidt salat
1 løg i ringe
tomat i skiver
Agurk i skiver eller små bjælker
Dressing
2 spsk. græsk yoghurt
2 tsk. Ketchup
salt, peber, chili, peber og en anelse citronsaft
Det hele røres sammen
Jeg arrangerede det hele på en stor tallerken, delte fluten flækkede den og så blev der bare fyldt på:)

Det var bare så godt, og lige hvad jeg havde lyst til i dag, og det selv om jeg ikke engang drak to glas vin i går! Så det var ikke "dagen derpå" mad!