15. december 2010

Småkager

Her er nogle opskrifter på småkager!
Klejner
200 g mel
65 g sukker
1½ tsk. stødt kardemomme
fintreven skal af 1 citron
½ tsk. bagepulver
50 g smør
1 æg
3 spsk. fløde
palmin til kogning
Bland mel, sukker, kardemomme, citronskal og bagepulver og smuldr smørret heri.
Pisk fløde og æg sammen og rør det i blandingen.
Ælt dejen smidig og lad den hvile ½ time.
Del den så i 3-4 portioner, som rulles ud på et melet bord.
Skær dejen ud i 3 cm brede strimler og del så disse i 6-7 cm lange stykker. Giv dem et lille snit midtpå og træk den ene ende gennem hullet.
Varm palminen op så den syder omkring en tændstik.
Læg nu 3-4 klejner i, vend dem når de er gyldenbrune.
Efter kogning skal de dryppe af på et stykke fedtsugende papir.

————————————–
Brunkager
250 g smør
125 g sirup
250 g sukker
ca. 1/2 kg mel
2 tsk kanel
2 tsk nelliker
50 g sukat eller pomeransskal
100 g mandler
10 potaske
Smørret varmes i en gryde sammen med sirup og sukker, det tages af ilden, og potasken, der er udrørt i ganske lidt vand, tilsættes og omrøres godt. Derefter kommes krydderierne i sammen med den finthakkede pomeransskal. Når blandingen er lunken, tilsættes så meget mel, at dejen kan formes til 4 runde pølser, men først æltes den godt igennem på bordet. Pølserne må ikke være for tykke. De stilles 3-10 dage på et koldt sted, og skæres derefter med en virkelig skarp kniv i uendelig tynde skiver. Bages ved 200 grader i ca. 5 min.
————————————–
Ingefærsmåkager
250 g hvedemel
1 spsk ingefær
1 tsk kanel
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk natron
200 g sukker
85 gr. smør
10 g gær
1/2 spsk mælk
1 æg
Bland mel, krydderier og natron. Tilsæt sukkeret. Tilsæt plantemargarinen, som fordeles i små klatter. Udrør gæren i mælken og tilsæt sammen med ægget. Ælt det hele sammen til en ensartet dej. Tril dejen i kugler på størrelse med en valnød. Bagetid: ca. 10 minutter ved 175 grader.
————————————–
Jødekager
275 g hvedemel
200 g smør
125 g sukker
1/2 tsk hjortetakssalt
1 æg
1 æg til pensling
25 g mandler
4 spsk sukker
1 spsk kanel
Hak mel og smør sammen og findel det til en grynet masse. Bland sukker med hjortetakssalt og kom det i. Kom det let sammenpiskede æg i og ælt dejen til en ensartet masse. Ligges koldt ca. 2 1/2 timer. Ælt dejen let igennem, rul den ud på et melet bord og stik den ud i runde kager med et glas eller lignende. Pensles med sammenpisket æg. Drysses med hakkede mandler og en blanding af sukker og kanel. Bages 8-10 min ved 200 C, og afkøles på rist.
————————————–
Sønderjyske Kringler
250 g mel
150 g smør
2 tsk vaniljesukker
20 g gær
pynt:
1 sammenpisket æg
perlesukker
Smørret smuldres i melet. Gæren udrøres i 2 spsk koldt vand og kommes i melet. Æltes sammen og hviler koldt 1/2 time. Dejen trilles i fingertykke pølser og skæres i 15 cm stykker, som formes til små kringler. Kringlerne lægges på en smurt bageplade, smøres med sammenpisket æg og drysses med rigeligt perlesukker. Bages ved 210 grader i 12-14 min., midt i ovnen.
NB! Kagerne opbevares i kagedåse, men er også egnede til frysning.
————————————–
Vanilje kranse
150 gram smør
250 gram (4 dl) hvedemel
100 gram (1 1/4 dl) sukker
1 æg
1 stang vanilje
50 gram mandler
Margarinen smuldres i melet. Sukker og æg tilsættes.
Vaniljestangen flækkes, og kornene skrabes ud. Mandlerne smuttes og hakkes fint.
Vaniljekorn og mandler kommes i dejen og den æltes let sammen.
Dejen hviler koldt et par timer eller længere.
Dejen køres herefter gennem kød maskinens bageplade, skæres i stykker på skrå og formes til kranse.
Bagetid: 6-7 minutter ved 200 grader
————————————–
Finsk brød
250 gram smør
100 gram sukker
375 gram mel
Det hele æltes sammen og rulles ud i ca. ½ cm.
Skæres ud - pensl med æg og drys hakkede mandler/nødder over.
Kom til sidst også perlesukker ovenpå, og bages ved 200gr. i ca 10-12
————————————–
Drømme
Ca. 65 stk.
100 gram smeltet smør
100 gram sukker
3 tsk. vaniljesukker
125 gram mel
3/4 strøget tsk. hjortetaksalt
Smørret smeltes og afsvales lidt, inden det røres med sukker og vanillesukker. Heri blandes melet med hjortetaksalt.
Dejen røres sammen med en ske og samles derefter ude på bordet til en blød dej, som straks deles (den kan også lægges koldt i timer eller dage), som man finder passende.
Den trilles herefter ud til smalle pølser, der afskæres og trilles til kirsebærstore kugler, som lægges med lidt afstand på smurte plader.
Bages ved svag varme - 175 grader - på nederste rille i ca. 15 minutter.
————————————–
Pebernødder
250 g mel
1/8 tsk hjortetaksalt
1/2 tsk kanel
1/2 tsk peber
1/2 tsk ingefær
1/2 tsk nelliker
100 g smør
175 g sukker
1 æg
2 spsk fløde
Mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Fast, koldt smør eller margarine hakkes i. Sukker og æg røres til æggesnaps, hvori fløden blandes. Melet samles med æggesnapsen, og dejen æltes godt sammen. Dejen er fryseegnet. Dejen trilles i fingertykke stænger, der skæres i småstykker og trilles til kugler. Bages i forvarmet ovn ca. 10 min ved 180 grader.
————————————–
Sønderjyske fedtkager
(ca 100 stk)
250 g ukrydret svindefedt
250 g sukker (ca. 3 dl)
375 g hvedemel (ca. 4 dl)
½ tsk. hjortetaksalt

evt. et par spsk. kakaopulver
Tilberedningstid:
Ca. 1 time, heraf ca. 20 min. i ovnen (Temperatur 150)
Svinefedtet smuldres i melet.
Sukker og hjortetaksalt blandes heri.
Dejen samles med let hånd
Dejen trilles ud til stænger, der skæres i mindre stykker. Disse stykker trilles derpå til kugler.
Dej kuglerne sættes på den smurte bagerplade, og der laves en fordybning i hver kage med tommeltotten.
Kagerne bages i en ikke for varm ovn, ca 150 grader i 20 min., til de er gennembagte men helt lyse.
Bemærk:
Ser man stort på originaliteten og gerne vil have lidt farve på kagerne, tilsættes der 2 spsk. kakaopulver til halvdelen af dejen, inden den trilles ud til stænger.
Kagerne kan også bages med smør eller margarine i stedet for fedt, men hermed mister kagerne deres særpræg

6 kommentarer:

  1. Hvor er der mange dejlige kager at vælge imellem, jeg må printe ud og beslutte mig, men klejner det skal jeg have

    Knus

    SvarSlet
  2. Tror at jeg skal prøve dine klejner i år :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  3. Fruen min er vild med fedtkager...

    Måske vi skulle prøve din opskrift i år !

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  4. Anonym10:15 PM

    goygoygoioi
    lkljlkролдрод момпромпорм пл
    ромрммп

    SvarSlet
  5. A traditional meal, with some real spicy ingredients, its something that you cant skip, even if you are a vegetarian.

    SvarSlet
  6. Dine småkager ser vildt gode ud. Sr dem først nu og glæder mig allerede til jul!
    Kh
    Kirsten

    SvarSlet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!