14. marts 2009

Havtaske i kokotte til 2 pers.

Når jeg får varer hjem så ser jeg efter, hvad jeg har, og "komponerer" retten ud fra det, jeg farer ikke ud og køber en masse ind, jeg køber grønt fra enten Torvet.dk eller Aarstiderne.dk, og krydderurter da har jeg de flerårs i haven, og et års må jeg købe i Brugsen, desuden har jeg også tørret urter, det behøver ikke være dyrt at spise godt, i dag står retten i ca. 70 kr. til to personer.
Nu er denne ret med Havtaske, jeg får fisk fra Skagensfood, det er faste kasser, og de bestemmer hvad der skal i kasserne. Jeg får fisk hver 14 dag, i en kasse har jeg normalt til fire middage for ca. 150 kr. denne gang har jeg til fem middage, for der bliver brugt meget lidt, til denne ret. Du kan sagtens bruge en anden hvid fast fisk.
Kog 300 gr. kartofler med skræl, - pil dem,- og rist terninger af en ¼ fennikel,
kør kartofler og fennikel i foodprocessor, med salt, peber en ½ dl fløde og et æg, og 2 spsk rasp, Smag på det, inden du kommer ægget i, så du får det krydret som du vil have det, brug krydderurter efter smag, jeg brugte basilikum(tørret) og persille (dybfrossen)
Læg massen op i et lille tærtefad eller hvad du har, drys med reven ost, stil den i ovnen på 180 gr. i 30 min.
Smør Kokotterne med olie, beklæd skålene indvendig med tynde skiver røget laks, også i bunden, og det skal hænge ud over kanten på kokotten, da det skal bruges som låg. (det er vigtigt at kokotten bliver foret omhyggelig, da indholdet skal blive der, når kokotten bliver vendt på hovedet på tallerkenen) Damp to håndfulde babyspinat i lidt kogende vand,det tager højst 5 sek.( Du kan bruge frossen helbladet spinat, men så tø det, så du kan få vandet presset ud af spinaten,) Hæld det op i en si, tag spinaten tilbage i gryden, 2 spsk. fløde tilsættes, krydr med en anelse revet muskatnød. salt og peber og kog op. Skær 4 tynde skiver tomat og læg en i bunden af kokotterne, hæld den stuvede spinat over tomaten.
Skær 2 skiver af havtasken, (skiverne må ikke være større en skålen i omkreds) ca. 1cm. tykke, rist dem 10 sek. på hver side på panden i lidt olivenolie, krydr med salt, peber og lidt citronsaft, de lægges i kokotterne på spinaten
Læg en skive tomat øverst, og luk kokotterne med den laks der hænger ud over siden, en skive citron lægges oven på lukningen, sæt kokotterne ind i ovnen på 180 gr. i 15 min.
Brug hvad du har, - af ikke for grove grøntsager,- bønner, sukkerærter, tynde julienne skårne gulerødder og porrer. Jeg havde asparges, som lige blev dampet og tomater på stilk, som jeg lod komme i oven de sidste 10 min.
Tag 50 gr. pillede rejer,(jeg brugte dem i lage) rist dem lynhurtig på en pande med lidt hvidløg, en sjat Pernod hældes i panden ca. 3 cl. Sæt ild til, og træk panden fra komfuret, smid nogle klatter koldt smør ned i panden, og "ryst" det ind i væsken /Pernod på panden, dette er saucen!
Når kokotterne er færdige, så lad dem lige stå lidt, så de sætter sig lidt, i mens arrangeres resten på en forvarmet stor tallerken. Skær en skive ud af kartoffeltærten, og læg den i den ene side, pynt med lidt frisk krydderurt, eller en tomatrytter.
Læg grøntsagerne rundt om midten i et ensartet mønster.
Fjern citronskiven og vip kokottens indhold midt på tallerkenen, den skulle meget gerne stå pænt.
Hæld saucen ud på tallerkenen rejerne drysser du rundt


Sådan så det ud da jeg skar den over!

18 kommentarer:

 1. Wow, siger jeg bare. Hold op, hvor ser det godt ud Vibeke.
  jeg er vild med pastis, så den sauce lyder glimrende til fisken.
  Knus fra
  Malou

  SvarSlet
 2. Vibeke,

  Jeg er fukd af beundring over din evne til at lave mad til dig selv, som var det et festmåltid - de mange forskellige adskilte ingredienser, præsentationen... nydelsen ved at tilberede det; som jeg læser af dine indlæg.

  Du gør virkelig noget ud af det - og samtidig benytter du så mange forskellige madvarer og grøntsager..
  Jeg glæder mig virkelig over din dejlige blog!

  Knus
  Pernille

  SvarSlet
 3. Kære Malou.
  Det smagte fantastisk, og saucen var perfekt, det hele passede bare sammen, selv asparges, de var næsten lide så gode, som dem jeg selv har i haven, når de engang kikker op.
  Knus VIbeke

  SvarSlet
 4. Kære Nille
  Ih,- tak for de mange roser!
  Mit mål er, at få folk til at lave
  Slow Food, jeg syntes det er så synd, at nogle mennesker går glip af alle de skønne ting der findes,og napper en et eller andet hurtigt, bare for at stille sulten, jeg tror det er derfor folk er så stressede, hvis man tog sig tid til at lave maden ordentlig, så vil man helt automatisk stresse af.
  Jeg kan da også spise en pizza, men jeg laver den som regel selv. -
  Men jeg elsker jo også at lave mad!
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 5. Kære Vibeke
  Det er vel nok dejligt, at du gør noget særligt ud af hvert måltid! Du er en stor inspiration for os andre :o)
  Kh. Susanne

  SvarSlet
 6. Kære Susanne
  Det glæder mig, at det er til gavn.
  Kærligst
  Vibeke

  SvarSlet
 7. Kære Vibeke
  Hold da op... jeg er helt målløs. Det ser fantastisk ud.
  Sikke en tallerken at gå igang med.
  Jeg er vildt imponeret.
  Mange hilsner fra
  Hanne

  SvarSlet
 8. Vibeke, det er bare så smukt at se på.
  Jeg er så glad for at det er en fiskeret du har lavet denne gang, for det er min foretrukne spise.
  Min beundring for at du laver så festlig mad til dig selv, den er altså stor.
  Jeg elsker at lave mad, men jeg hader at spise det alene, så jeg kan ikke altid tage mig sammen.
  Det er en meget fin blog du har, Vibeke
  Knus pernille

  SvarSlet
 9. Kære Hanne
  Det er ikke besværligt, det er faktisk nemt, det er blot at gå fornuftigt frem.
  Jeg brugte ca. 25 min. i køkkenet, indkl. fotografering, og det er da ikke vildt.
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 10. Kære Pernille, det er netop det der skal til, når man er alene, man skal arrangere det ordentlig! Et måltid består af, synet, duftene og smagene, og det er jo sådan, uanset man er enlig eller flere, for mig er det ikke festlig mad, for mig er det en nødvendighed, for ellers gider jeg ikke spise, jeg gider ikke sidde alene, med en gang "rod kom sammen" på tallerkenen, så kan man da synke hen i selvmedlidenhed.
  Jeg er glad for at du syntes om Bloggen, og håber det inspirerer dig til at forkæle dig selv.
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 11. Nej, det var da ikke særligt længe. Men virkelig en dekorativ ret. :)

  SvarSlet
 12. Jeg siger som de andre, Vibeke, du er en meget stor inspiration for os andre - og jeg glæder mig over, at du laver lækker mad til dig selv hver dag.
  Selv om jeg ikke spiser fisk, kan jeg se, hvor lækkert det er.

  Ha' en dejlig søndag ;o)

  SvarSlet
 13. Kære Hanne, ja jeg syntes også det kom til at se godt ud.
  Knus fra
  VIbeke

  SvarSlet
 14. Kære Madame.
  Jeg har vist læst det på din mands Blog, at du ikke spiser fisk,
  Jeg syntes bare, at det er synd, det smager godt, det ligger let, og det er sundt. og man har så mange muligheder med det, og man kan sagtens få fisk uden ben.
  Mkh.
  Vibeke

  SvarSlet
 15. Hvor ser det bare lækkert ud, og det virker somom, Skagensfood er det rette sted at anskaffe sig fisk fra. Fisk er ellers ikke noget, vi er så gode til at sætte på menu´en, vel? Den ret du der har skabt, virker imidlertid både nem og velsmagende - pernod, sikke en god idé. Vi bruger jo tit fennikel til fisk, så det synes at være et superb suplement. Jeg vil også prøve en dag! Tak for inspirationen! :o)

  SvarSlet
 16. Kære Nina, dejligt at du kan se, at det er nemt at gå i gang med, for det er det virkelig.
  Mkh. Vibeke

  SvarSlet
 17. Jeg nyder også dine anretninger og din glæde ved at lave mad, jeg er en af dem, som synes det at lave mad kan være en pestilens, men jeg prøver at lade mig inspirere af dig og andre madbloggere :-)

  SvarSlet
 18. Kære Lene, jeg håber du bliver inspireret, det er sjovt, at lave mad, og du bliver jo ikke mæt af at kikke på billeder:)
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!