14. marts 2012

Sønderjyske frikadeller og Sønderjysk hvidkål

4 pers.
500 g grovhakket svinekød
1 -11/2 kopper rasp
1-2 kopper vand
2 æg
2-3 tsk. salt
½ tsk. peber
1/2 tsk allehånde

1 stort revet løg

Raspen æltes omhyggeligt i farsen sammen med æg og krydderier og vand.
Hvis farsen ikke er lind, spædes til med lidt vand. Frikadellerne formes i hånden, så den skal naturligvis ikke være for lind, og steges ca. 4 min. minutter på hver side.


Sønderjysk hvidkål
2½ kg hvidkål
30 g smør
1/2 fløde evt. mere
salt og peber
revet muskatnød
Kålen deles i 4 dele, stokken skæres af og kålen koges i letsaltet vand i 15 - 20 minutter, hvorefter den køles af, og vandet presses ud af kålen.
Kålen køres igennem kødhakkeren 1 gang. Knuges atter fri for vand.
Den hakkede kål kommes i en gryde og varmes igennem med fløde, når det koger tilsættes smør. Skal koge igennem i mindst 5 min. Men pas på, det brænder uhyrlig let på
Smages til med salt, peber og reven muskatnød

4 kommentarer:

 1. Muuuummmssss Gammeladaws Fis-kåler bare det bedste!! Og så laver du den helt rigtigt.....UDEN kanel:)) HVem pokker har da bare fundet på det!?

  SvarSlet
 2. Jeg kunne heller ikke tænke mig kålen med kanel, men det er der en del mennesker der kan, sådan er vi alle så forskellige.

  SvarSlet
 3. Uhm ... det er jo i bund og grund det, jeg kender (og laver) som 'frikadeller med stuvet hvidkål'- har bare aldrig lavet hvidkålen på den måde, du beskriver her. Det smager nok nogenlunde ens, men konsistensen er selvfølgelig anderledes, fordi jeg bare skærer kålen fint ud.
  Kanel?? Sammen med hvidkål??? Addr! Men som du siger, har vi ikke alle samme smag - jeg synes bare, at kanel kun kan høre sammen med bagværk. Og helst bagværk med æbler ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja hvis du bruger smør og fløde, så er kålen vel næsten ens, min hvidkål bliver lidt grødagtig, den smager bare godt, og i min mors tid, blev den ofte brugt som tilbehør til kalvesteg, det tror jeg iøvrigt, at mange her i det sydlige Jylland stadig gør.
   Det med kanelen er vist noget Nordjysk noget, - jeg forstår det ikke, men smag og behag!
   Knus
   Vibeke

   Slet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!