25. maj 2009

Fond til fiskesuppe



Jeg laver ofte fiskesuppe af en slags, og det kræver fiskefond, men jeg har aldrig givet opskriften på fiskefond, og det vil jeg lige rette op på.
4 kg ben af fladfisk ben af fx tunge, pighvar,rødspætter, skrubber og slethvar
3 dl tør hvidvin
2 hvidløg
2 løg
1 gulerod
1 porre
4 stilke persille
1 stilk timian
3 laurbærblade
5 peberkorn
2 spsk vindruekerneolie

Hvis det er fond til fiske saucer kan man også komme et par fuldmodne tomater i, eller et par håndfulde champignon, lidt selleri osv.
Fiskebenene skylles i koldt vand, grønsagerne skrælles/pilles og skæres i små stykker, hvorefter de sauteres i vindruekerneolie i en gryde uden at få farve. Hvidvin tilsættes og reduceres næsten væk. Benene kommes ved, og der tilsættes krydderier samt vand, så det netop dækker. Koger ved svag varme i 20 minutter, tages af varmen og trækker i 15 minutter, sigtes igennem en fin trådsigte eller et etamine (tyndt stof til at si igennem).
Det er meget vigtigt, at det ikke koger mere end 20 min,koger fonden længere, vil den blive uklar og bitter på grund af limstoffer i fiskebenene.

8 kommentarer:

  1. Kære Vibeke

    Altid dejligt med de basic-opskrifter, som du kommer med:o)

    Knus fra Hanne

    SvarSlet
  2. Kære Vibeke
    Den prøver jeg næste gang her skal laves fond. Dejligt er det at bo i en by som har både oste-og fiskehandler. Her i eftermiddag har den store pung været i brug til indkøb af friske grønsager, frugt og magert kød.
    En dejlig mandag aften til dig.
    Knus
    Manna

    SvarSlet
  3. Kære Hanne
    Ja det var da vist på tide at den kom, jeg laver jo ofte fiskesuppe, vi skal jo helst have 2 gange fisk om ugen, og det får jeg kun, hvis der også er fiskesuppe med i spillet,jeg er lidt vild med suppe.
    Knus
    Vibeek

    SvarSlet
  4. Kære Manna
    Ja det må være dejligt at bo i byen, når der skal handles, og ved fiskehandleren, må du simpelthen plage om at få ben fra fladfisk.
    God fornøjelse med din diæt.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  5. Kære Vibeke

    Dejligt med de grundopskrifter, det er så gode at have.
    Jeg må indrømme at det er meget sjældent at jeg laver fiskesuppe selv om jeg er en fiskepige :)

    Knus pernille

    SvarSlet
  6. Kære Pernille, det må du da bare lave om på, fiskesuppe er bare godt, og du har jo også en fiskehandler, du kan plage fiskeben fra, så det skulle jo ikke være så svært:)
    Knus
    VIbeke

    SvarSlet
  7. Jeg synes, det er imponerende, at du selv laver fiskefond - men ok, hvis du ofte laver fiskesuppe, så er det nok også nærliggende at kaste sig over :-)

    Spændende ser det i hvert fald ud! Køber du benene hos en fiskehandler?

    SvarSlet
  8. Piskeriset:
    Ærlig talt, det tar jo ingen tid at koge fiskefond.
    Jeg samler fiskeben sammen og fryser dem, og når jeg har samlet nok bliver der kogt et par liter fond, så har jeg til ti portioner suppe, så det holder længe.
    Jeg kan også finde på at købe fond fra Skagens Food, hvor jeg får det meste af mine fisk fra.
    Kærligst
    Vibeke

    SvarSlet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!