17. april 2009

Oksekødssuppe, Hønsekødsuppe, Peberrodssauce, Kød og Melboller

Hvordan laver man en gammeldags oksekødsuppe?
Hvordan laver man en Hønsekødsuppe?

Jeg har tænkt på, at yngre mennesker, måske godt kan huske at mor eller bedstemor, stod og lavede rigtig oksekødssuppe med kød og melboller, og bagefter fik man oksekødet (suppekødet) med peberrodssauce, og måske har man haft lyst til at lave det, men hvordan?
Eller man fik tarteletter med høns i asparges, og hønsekødssuppe. Jeg har fundet nogle opskrifter frem fra mine gemmer, og vil her give opskrifterne videre, måske får du lyst til at prøve kræfter med det en dag!
Det er ikke så svært.Oksekødsuppe med boller
8 - 10 pers.
3-4 kg. oksebov, bryst, skank, tværreb, hals- eller halestykke.
3-4 l. vand
1 spsk. salt
5-6 peberkorn
200 g gulerødder
100 g porer
100 g selleri
50 g persillerod
suppevisk bestående af
Porreblade
Top fra selleri
Top fra persillerod
Persille stængler
Skyld bladene omhyggeligt, og ombind med bomuldssnor.
Ovenstående kasseres efter kogning, naturligvis ikke kødet og suppen, men grønsagerne, da det er så som så med smag og kraft i dem.
200 g gulerødder skæres i små tern
100 g porer skære si skiver
100 g selleri skæres i små tern
50 g persillerod skæres i små tern
Det skyllede kød dækkes med vand. Suppen bringes i kog, skummes, krydres og tilsættes urter og suppevisk. Kødet koges småt under låg ca. 2½ time.
Suppen sies og smages til. kog en frisk portion urter, skåret i tern i suppen derefter varmes mel - og kødboller i suppen (se under hønskødssuppe)
Kødet serveres efter suppen og skæres på tværs af kød fibrene i skiver, der maskeres med peberrodssaucen server kartofler til.
Peberrodssauce

Peberrodssauce:
3 dl kødsuppe
4 spsk fløde
2 spsk mel
1 spsk reven peberrod
1 spsk eddike
1 spsk sukker
salt
Jævn kødsuppen, fløde og mel (blandes først). Tilsæt peberrod, eddike, sukker og smag til.
Hønsekødssuppe
8-10 pers.
1 høne (ca. 2½ kg.)
ca. 3½ l. vand
salt
20-25 hele peberkorn
2 laurbærblade
5-6 gulerødder
2-3 pastinakker
3-4 persillerod
¼ lille selleri
3-4 porrer

Kom hønen i en gryde med vand, der dækker, og bring det langsomt i kog. Gør imens grønsagerne i stand. Skræl gulerødder, pastinakker, persillerod og selleri. Skyl porrerne grundigt og skær dem i ringe. Skum suppen omhyggeligt og tilsæt salt, hele peberkorn, laurbærblade og grønsager undtagen porrer. Lad hønen koge mør 1½-2 timer.
Tag grønsagerne op efter 20-30 min. eller når de er møre. Del dem i skiver og terninger. Tag den færdigkogte høne op. Skum suppen fri for fedt. Si og mål ca. 2½ l. suppe over i en ren gryde. Giv porrerne et 2-3 min. opkog i letsaltet vand eller i suppen. Tilsæt de kogte, delte grønsager, melboller og kødboller og server suppen rygende varm. Giv brød, flutes eller kuvertbrød til.

Melboller:
75 g smør
2½ dl. vand
125 g mel
salt
ca. 3 æg
Melboller: Bring vand og smør i kog. Kom melet i på én gang under kraftig piskning. Rør dejen, til den slipper ske og gryde. Tag gryden fra varmen og tilsæt salt. Rør æggene i lidt ad gangen. Sørg for, at den tilsatte ægge mængde er rørt ind i dejen, før der tilsættes mere. Dejen skal være så fast, at den bevarer faconen.
Kom dejen i en bollesprøjte eller form den med en tsk. til små boller. Kom melbollerne i kogende, saltet vand og lad dem koge ganske sagte i 5 -7 min. - vandet skal holdes lige under kogepunktet. Tag melbollerne op med en hulske og læg dem på et fad.

Kødboller:
250 g hakket skinkekød
3 spsk. mel
1 æg
1 dl. danskvand
salt og peber

Kødboller: Bland hakket kød med mel. Rør ægget i og tilsæt danskvand lidt efter lidt. Krydr med salt og peber. Lad farsen hvile 1 times tid.
Form farsen med en tsk. til små kødboller og kog dem i saltet vand 4-6 min. - vandet skal holdes lige under kogepunkt

TIPS: Det er vigtigt at holde kogevandet lige under kogepunktet, når der skal koges mel- og kødboller. Koger vandet rigtigt, vil bollerne koge ud, det gælder også, når de kommes i suppen. Kommer vandet i kog, så tilsæt lidt koldt vand.

9 kommentarer:

 1. Kære Vibeke
  Nu får du en bøde for det er helt sikkert at jeg kan ikke tænke på andet end kød med peberrodssauce resten af dagen, fy !
  Det er dejlig ret, jeg laver aldrig de her slags supper jeg er mere til tomat,karry, kartoffelsuppe og sådan, men dit indlæg bragte lige minderne frem fra min mormors kødgryder, og jeg kan næsten smage den sauce :)
  Kan du have en god fredag

  SvarSlet
 2. Kære Vibeke
  Du er bare en skat. For lige som Pernille skriver, så er det ofte det mere moderne mad, jeg laver. Jeg har prøvet kræfter med nogle af de ting, som du skriver. Men jeg må også altid lige forbi min mor for at få nogle råd.
  Nu kan jeg bare slå op på din skønne blog. Dejligt:o)
  Melboller - det skal jeg bare prøve at lave på et tidspunkt. Men jeg tror først, at det bliver til efteråret - det passer sig vist bedre der.
  Forresten har jeg fået "blogtoppen" til at virke. Jeg havde lige fået sat koden ind ved "et for tidligt >body< ..."
  Tak for, at du gjorde mig opmærksom på det.
  Knus fra Hanne

  SvarSlet
 3. Kære Pernille
  Det må du meget undskylde, :)
  Jeg laver det en gang imellem, men det er ved at være længe siden, der er da ikke noget galt i bare at koge et stykke oksekød, med urter, og så lave saucen.
  Knus
  VIbeke

  SvarSlet
 4. Kære hanne
  Det med melboller, det er næsten den samme dej, som til vandbakkelser.
  Ja jeg har set det med koden, jeg sad også og fumlede med min i går, og lavede det samme nummer som dig.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 5. Kære Vibeke
  En god hjemmelavet suppe går vist aldrig af mode. Det er dejligt at du bringer en opskrift, så ungdommen ikke bare tager en pakke MOU i frysedisken :-)
  Knus
  Malou

  SvarSlet
 6. Kære Malou
  Ja det er også derfor, at jeg satte dem ind, og så fordi, jeg har lavet det så mange gange.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 7. Anonym4:17 AM

  Og så har jeg netop givet min søn min arvede bollesprøjte. øv. Men jeg laver suppen alligevel en dag
  til alle børn og børnebørn, som jeg har gjort så ofte før. Men alderen gør, at jeg deler gøremålene over flere dage.At koge et stk. spidsbryst el. lign. er jo ingen sag Husk ekstra grøntsager sammen med kødet til smag!

  Persillerod

  SvarSlet
 8. Øh hvorfor skal grøntsagerne deles ???
  Beate, der netop har lavet min første oksekødssuppe til aftensmad og påtænker hønsekødssuppe og tarteletter til fødselsdag i weekenden

  SvarSlet
  Svar
  1. De grønsager du bruger til at koge suppen af, er simpelthen ikke mere værd, kraft og smag er brugt.

   Slet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!