27. august 2009

Hvad i alverden sprøjter man frugt og grønt med?

Her er atter en af de artikler som jeg har haft i Quindemagasine.dk for en del år siden, men som stadig er aktuelt.
At jeg kom til at tænke på artiklen, kom sig af, at jeg forleden fik fat i nogle bananer, der var lidt fugtige, og de lå hen over mit håndled, kort efter fik jeg en pokkers masse knopper på håndledet, og tanken var jo straks, hvad i alverden var det for noget. de var blevet sprøjtet med?

Det giver i hvert fald endnu en grund til at købe eller dyrke økologisk!
Her er artiklen, den handler ikke om bananer men om salathoveder:
Et salathoved er ikke bare et salathoved. Den måde et salathoved dyrkes på, bestemmer i stort omfang, hvilket udbytte kroppen får af at spise det. I den moderne, højteknologiske dyrkningsteknik reducerer man dybest set en afgrøde til en række processer, som kan måles og styres.

Ved at manipulere med planternes naturlige måde at udvikle sig på, opnår man høje udbytter på kort tid.
Men denne metode er ikke uden omkostninger.
På et seminar om ‘Fødevarernes indre kvalitet og livskraft’ præsenterede Machtgeld Huber - læge og ernæringsforsker ved Louis Bolk Institut i Holland - resultaterne fra et forskningsforsøg, hvor man sammenlignede et højteknologisk dyrket salathoved med et biodynamisk salathoved.
Det højteknologisk dyrkede salathoved indeholdt næsten fire gange så meget nitrat, som det biodynamiske.
Store mængder nitrat er gift for kroppen. Det hindrer iltoptagelsen i musklerne og nitrat kan omdannes til nitrit og kræftfremkaldende nitrosaminer.
Man behøver ikke megen fantasi til at forestille sig, at så store forskelle i ét enkelt stof, også kan forskubbe andre processer og lave disharmoni i planterne.
Og at vi måske på den måde kommer til at mangle nogle af de sekundære stoffer, som mere normalt dyrkede planter når at udvikle.
Og måske ligger der her en mulig forklaringsramme på nogle af de folkesygdomme som f.eks. allergi, som forskningen ikke rigtig kan forklare i dag.
Der findes allerede relativt omfattende erfaringer med, hvor stor betydning maden har for vores immunsystem.
Disse erfaringer står i modsætning til den mere eller mindre alment gældende holdning, at der ikke er sammenhæng mellem den måde vi dyrker planterne på og forbrugernes sundhed.
Og forskningen i dette emne er indtil videre ikke særlig stor.

6 kommentarer:

  1. Ja det er uhyggeligt stof at læse Vibeke. Der er jo en grund til at et grønt æble kan ligge og holde sig i uendelige tider og stadig se lige godt ud.
    Her i huset er det ikke noget problem, jeg køber kun økologisk frugt, grøntsager, mælk, pasta,olier, mel og det meste kød. Men selvfølgelig har vi også ikke økologiske ting.

    Knus

    SvarSlet
  2. Kære Pernille
    Nu er jeg også den der køber det meste økologisk, men jeg syntes nu alligevel, at det er grove løjer, at man sprøjter med noget der giver en form for udslet, og så at det gik så hurtigt, hvilket naturligvis fik mig til at slippe dem.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  3. Uha, hvor er det dog uhyggeligt at læse, Vibeke! Men det kommer ikke bag på mig.

    Tak fordi du fortæller om det! Varme klem til dig :-)

    SvarSlet
  4. Kære Madame
    Det var også uhyggelig at opleve, men det gør jo, at man bliver endnu mere økologisk.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  5. Addrr - udslæt! Det har jeg nu alligevel ikke været udsat for, men det gør mig kun mere glad for, at jeg hovedsagelig køber økologiske fødevarer.
    Mejeriprodukter er et must, grønsager næsten også, og kødet nærmer sig sig stærkt. Men de kan altså ikke finde ud af at lave en god, økologisk ost! Jeg har i hvert fald ikke fundet en endnu :-) Har du?

    SvarSlet
  6. Kære Ellen
    Nej, jeg har ikke fundet en ordentlig øko ost med smag, jeg vil have en fuldfed ost, jeg gider ikke spise "pap", som jeg syntes de magre både smager og føles som.
    Det var også et chok, at der kom udslet, det har jeg heller ikke prøvet før, men man bliver noget forskrækket.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!