19. august 2009

Lav lam i din tagine!


1 pers.
75 g kikærter
ca. 200 g skært lammekød f.eks. bov eller nakke
1 løg
1 fed hvidløg
8-10 gr. frisk revet ingefær
½ tsk. spidskommen,
½ fennikel
olie
1 spsk. honning
Tørret chili
5 cm. kanelbark
1/2 usprøjtet citron
lidt safran
1 spsk. let ristede mandler
1 spsk. let ristede sesamfrø
Frisk mynte
Havsalt og peber fra kværn

Udblød kikærterne natten over – i køleskabet eller et køligt sted – i rigeligt koldt vand. Hæld vandet fra og kog de udblødte kikærter i rigeligt nyt vand i 30-50 minutter. Hæld kogevandet fra! Eller gør som jeg, tag kogte kikærter ud af fryseren.
Skær lammekødet tern.
Hak løg og hvidløg fint.
Skær fennikel i grove stykker
Brun lammekødet i en gryde i olie.
Tilsæt løg, hvidløg, ingefær og spidskommen.
Krydr med salt og peber.
Tilsæt honning, chili, kanel og revet skal af 1/2 citron.
Kom vand på, til det lige dækker kødet, og lad det simre meget stille 50-60 min. under den (”høje hat”) låg, til kødet er næsten mørt.

Skum fedtet af.
Kom groftskåret fennikel, let ristede mandler og sesamfrø og kikærter ved, og kog yderligere ca. 10 minutter.
Smag til med salt, peber, citronsaft, chili og honning.
fint hakket mynte, i retten.
Undgå at koge dem med.

Det rigtige tilbehør er vel couscous, men jeg bestemte mig for ris!
PS. Man kan selvfølgelig også lave retten i en gryde med låg, men det med at dampen samler sig i toppen af "hatten" og drypper ned i gryden igen har en skøn effekt.
Det smagte vidunderligt!

15 kommentarer:

  1. Hvor ser det bare lækkert ud! Jeg kan se at det ikke bare er mig, der er begyndt at få lyst til sammenkogte retter igen :-)

    SvarSlet
  2. Kære Signe
    Jeg havde jo forkølet mig på en Tagine, og da den kom, skulle den naturligvis prøves af, så jeg komponerede en ret, som jeg bilder mig ind, at de ville lave i Marokko.
    Jeg blev inspireret af flere kogebøger, så jeg vidste hvad der kunne bruges, jeg havde også couscous hjemme, men jeg havde mere lyst til ris!
    Det var en god måde at lave en sammenkogt ret på, og det smagte fantastisk.
    Næste gang vil jeg prøve med lidt abrikoser og den slags.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  3. Ååååhh, det er farligt at læse det her indlæg! Jeg fik den lækreste mad på en marokkansk restaurant i Cannes, da vi var i Frankrig i sidste måned, og nu får jeg vild meget lyst til at prøve at lave det selv :-)

    Hvor har du købt din Tagine? Er de svære at skaffe?

    SvarSlet
  4. Kære Piskeris
    Her finder du taginen!
    http://www.boligluksus.dk/shop/le-creuset-tagine-775p.html
    Maden bliver vidunderlig i sådan en tingest!
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  5. Det lyder utroligt lækkert, Vibeke! Sådan en tagine skulle man måske anskaffe sig? Det må være noget i retning af en Römertopf.

    Varme klem til dig :-)

    SvarSlet
  6. Kære Vibeke

    Jeg har aldrig set sådan en tagine før, men maden du har lavet i den ser rigtig lækker ud.

    Nej jeg har lige fået lagt en pizzasten til side i inspiration, jeg skal hente den i dag, den er både til ovn og grill :)

    Knus

    SvarSlet
  7. Kære Vibeke

    Jeg har længe ønsket mig en tagine fra Le Creuset ... tror vist, at jeg lige må få den på ønskesedlen!

    Det lyder helt vidunderligt med simreret af lammebov.

    Knus Hanne

    SvarSlet
  8. Hvad pokker er det for noget, tænkte jeg.......
    Sådan en Tagine tingest har jeg aldrig set eller hørt om før...Men helt sikkert spændende og lækkert ser det ud :-)
    Så blev jeg en tand klogere.....

    SvarSlet
  9. Kære Madame
    Ja ideen er stort set det samme, men den Tagine jeg har, har smedejernsgryde og keramiktop.
    Ret spændende at lave madi.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  10. Kære Pernille
    Den sten skal du nok blive glad for!
    knus
    Vibeke

    SvarSlet
  11. Kære Hanne
    Jeg har jo været i Marokko et par gange, det er efterhånden en del år siden, og jeg har siden da gerne ville have fat i en tagine, men jeg har været bange for, at købe en i ren keramik, for vi laver jo ikke ligefrem mad som Marokkanerne, de ved nøjagtig hvad og hvornår de skal passe på, så da jeg så den fra Le Creuset, for næsten et år siden, har jeg ønsket mig sådan en, så for en uges tid siden, kunne jeg ikke nære mig mere, og jeg tror det er et rigtig godt køb.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  12. Kære Mrs Cakeaholic
    Ja vi bliver vist alle lidt klogere dag for dag, vi møder i hvert fald meget nyt!
    Du har sikkert nu undersøgt, hvad det er for en tingest, og jeg kan i hvert fald sige, at det er alletiders til lidt "afrikansk" madlavning.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  13. Min tajine er kun den lille version til 2 personer... men den er i ren keramik, og det fungerer fint på gas.

    Men Creuset-udgaven er usandsynlig lækker - der er ikke meget marokkansk landsby over den ;-)

    Jeg plejer nu bare at spise brød til - som de gør i Marokko. Det kan nemt blive meget tungt også, hvis der er mange frugter eller oliven i.

    Men din ser meget lækker ud!

    SvarSlet
  14. Kære Nille
    Jeg ville jo have haft en af dem i keramik, men jeg føler mig mere tryg med den her, jeg skal ikke stå og vogte over den, mit gaskomfur er en professonelt et, så der er noget mere kraft på end på et alm. husholdningskomfur, så jeg syntes, det var mere sikkert, og flot er den jo. men der er bestemt ikke meget marokkansk landsby over den, det har du ret i!
    Næste gang vil jeg prøve med noget frugt i!
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  15. Hej Vibeke
    Endelig fandt jeg en opskrift på tagine, hvor man faktisk bruger en tagine. Tak for det.

    Når man søger på tagine på internettet, er der hundredvis af opskrifter på tagine som bare koger en time i en almindelig gryde. Efter en tur til Marokko, hvor jeg blev vild med tagine-retter, har jeg nu selv anskaffet mig en tagine i ren keramik. Men jeg er kommet i tvivl om hvordan man bruger den. Du skriver ikke noget om at sætte den ind i ovnen. Det lyder som om at din tagine er af metal, og at du bruger den på kogepladen under hele processen. Andre steder på Interenettet har jeg læst at den skal i ovnen. I Marokko så jeg taginer stå på en grill over glødende trækul. Kondenseringen af væske sker vel bedst hvis der er lidt koldere omkring hatten end i bunden. Har du et råd?
    Venlig hilsen
    Henning

    SvarSlet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!