27. marts 2009

Jeg har læst: Ellen, -100 år med lyst til livet

Nu har jeg læst bogen om Ellen Bentzens, som Puk Elgård har skrevet.
Ellen
100 år med lyst til livet
Samtaler mellem Ellen og Puk
Forlag
Lindhardt og Ringhof

Samtaler mellem Ellen og Puk,
er en kærlig, men seriøs snak om altid at vælge livet – og om, at det aldrig er for sent at leve det, selvom man er op i årene, siger forlaget!
Jeg er i tvivl om, hvad jeg skal mene om den bog, jeg syntes, at jeg står med en besynderlig form for tomhed, eller nå - hvad var det?
Jeg var ret betaget af Ellen, i de Tv udsendelser som DR. bragte, og det var vi vist mange der var, hun var en stærk kvinde, hun var sød, sjov, og hun gav mange håb om, at livet kan være godt, selv om man bliver rigtig gammel.
Puk har også formået at, få det frem i bogen, som hun egentlig skriver godt, ud fra det materiale som hun fik lov at få fra Ellen, og nu kan man jo så begynde, at se hvor jeg vil hen.
Jeg syntes at Ellen var for stædig, hun ville helst kun fortælle om det positive, de hårde tider, ville hun glemme, det er jo også i orden, og sikkert også det klogeste, når man først er rundet de 100 år, men så bliver materialet til en bog jo noget fordrejet.
Puk forsøgte virkelig, at få Ellen til at lukke op, men der hvor det begynder at ligne et rigtigt liv, med dets glæder og specielt dets genvordigheder, så ”kridter Ellen skoene” (Ellens ord, når livet gør ondt, - man må videre) som regel stopper eller springer Ellen til noget positivt. Med det resultat, at det bliver svært, at lære Ellen rigtigt at kende, men ingen regel uden undtagelser, det lykkedes for Puk at komme rigtig tæt på nogle gange, bl.a. da Ellen var 82 år, omkom hendes mand i en pyromanbrand i deres hjem, og pludselig skulle Ellen lære at klare sig alene. I stedet for at give op besluttede Ellen at få bygget hjemmet op igen, og så mente hun også, at livet havde meget mere at byde på.
Puk får Ellen til at fortælle om de to krige, om barndomshjemmet, om sin mand, om hendes rejseliv, og meget mere.
Bogen er værd at læse, bl.a. på grund af, at Puk Elgård også brugte sine iagttagelsesevner, og fortæller om hvad hun ser og føler, omkring Ellen Bentzens.

17 kommentarer:

 1. Hej Vibeke
  Måske er Ellens motto " Tæl kun de lyse timer". Nå men pyt, jeg er skrevet op til den og ventetiden er lang, hvilket passer mig helt fint som min situation er her og nu, hvor der er meget andet at koncentrere sig om.
  God weekend til dig

  SvarSlet
 2. Jeg har hørt om den bog og det er helt sikkert at den skal jeg have læst på et tidspunkt.
  Dejligt motto hun har
  God fredag

  SvarSlet
 3. Jeg hørte også lidt om bogen forleden dag - den vil jeg gerne læse. God week-end.

  SvarSlet
 4. Kære Manna, Pernille og Anette
  Selvfølgelig skal den læses, men kan I låne den på biblioteket, er det nok klogt, for jeg tror ikke, at man har behov for at læse den flere gange, men jeg lider af den sygdom der hedder, - at bøger er noget jeg vil eje, - ikke altid lige fornuftigt, men jeg regner med, at min Svigerinde skal låne min, og måske også min datter, så begynder det da at ligne noget.
  Kærligst
  Vibeke

  SvarSlet
 5. Gode betragtninger, Vibeke, og tit lærer vi jo mest af folk, som vil fortælle om hvor hårdt det var og havd de gjorde for at komme ovenpå igen.

  Men måske skal bogen på læselisten alligevel :-)

  SvarSlet
 6. Tak for anmeldelsen, Vibeke. Jeg tror, jeg vil låne den på biblio.
  Jeg har en teori om, at de sørgelige og ulykkelige oplevelser bliver blege oppe i alderdommen, sådan at det er de gode ting, der huskes

  SvarSlet
 7. Lene og Betty.
  Det er jo i sig selv en sensation, at en kvinde på 82 år vil bygge sit hjem op igen, hun var speciel, og der er nok også noget om det som Betty siger, at man "glemmer" det alvorlige når man bliver ældre.
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 8. Hej Vibeke

  Måske det var et godt alternativ til alle de krimier, som jeg tygger i øjeblikket... Dejligt med boganmeldelser, jeg kan godt lide at have nogle bøger i baghovedet til læse-lavvande-tider.
  Skriver hun godt - Puk?
  Knus fra Hanne

  SvarSlet
 9. Kære Hanne
  Ja hun skriver faktisk ret godt, og selvfølgelig skal man læse bogen, det er sørme sjældent, at en kvinde på 100 år, kan det - Ellen kunne, det er faktisk ret fantastisk!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 10. Kære Vibeke. Tak for din klare anmeldelse.
  Jeg har allerede for et par uger siden bestilt bogen hos boghandleren her på øen. Bogen skulle gerne komme i slutningen af næste uge. For det vil desværre vare alt for længe, inden biblioteket kan levere - også selvom jeg bestiller fra et andet bibliotek. (er ellers flittig biblioteksbruger)
  Bogen om Ellen er en af de få bøger, jeg havde lovet mig selv at købe, og når jeg nu snart får den, så vil jeg straks gå i gang med at læse.

  Din anmeldelse afskrækker mig ikke - tværtimod, så er jeg endnu mere spændt nu. Har dog en mistanke om at du har ret :-)

  Ønsker dig en rigtig god weekend.

  SvarSlet
 11. Kære Johanne
  Det er som jeg skriver, jeg ved ikke hvad jeg skal mene om bogen, - jeg syntes jo, at det er fantastisk hvad den gamle dame kunne klare, men af og til fik jeg følelsen, hvad pokker er det for et skuespil? Hun er jo en kvinde der virkelig har haft livsglæden, og jeg beundrer hende, og vil meget gerne have den samme livsglæde, og hjerne, når og hvis man bliver så gammel, men jeg står altså et sted og ikke rigtig ved "hvilket ben jeg skal stå på"
  Jeg er spændt på at høre andres mening!
  Så jeg håber, at du skriver om det på din blog, når du har læst den!
  Den er meget hurtig læst.
  Mkh. Vibeke

  SvarSlet
 12. - Jeg skriver helt bestemt, når jeg har læst bogen :-)

  SvarSlet
 13. Det var meget spændende at læse, Vibeke! Tak fordi du fortæller om bogen!

  Varme klem ;-)

  SvarSlet
 14. Kære Madame, bogen skal selvfølgelig læses, men jeg mener, at den godt kan lånes, hvis man ikke har det som mig, jeg vil eje,-
  jeg kan ikke med, at bogen er brugt, når jeg får den, - jeg kan godt låne bøger ved familie, men så er det også slut, man er altså lidt fjollet en gang imellem.
  Mkh. Vibeke

  SvarSlet
 15. Nææ - du er ikke fjollet m.h.t. lånte bøger! Jeg hader selv, når bøgerne lugter, og får tanker om hvem og hvordan de er læst.
  Men jeg læser så mange bøger, at det er umuligt at købe dem allesammen.

  Men - nu har jeg købt Ellens bog, og har netop skrevet en anmeldelse på min blog. Iøvrigt er bogen helt vidunderlig at holde i hænderne som ny. Glatte og blanke sider og dejlige fotos. Alene synet af bogen som ny betager mig.

  SvarSlet
 16. Kære Vibeke. Jeg har svaret dig på min blog....bare hvis du ikke ser det.
  Tak fordi du gider læse. Og nu lukker jeg ned for i dag, Solen skinner udenfor :-)

  SvarSlet
 17. Åja, jeg så Ellen på norsk TV for en stund siden. Fasinerende dame! At det var skrevet en bok visste jeg ikke.

  SvarSlet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!