16. marts 2009

Er det dyrt, at lave lækker mad?


Rimkogeren spurgte for et par dage siden, om jeg ikke var gået helt ”bananas” med madlavningen, nu er det her jo fortrinsvis en madblog, så det vel naturligt, at der er madopskrifter og billeder, men jeg tror ikke det var det han mente. Jeg har spurgt hvad han mener, men det har han ikke svaret på, måske har han slet ikke set mit svar, hvad ved jeg, men det fik mig til at tænke på, måske tror læserne af bloggen, at det er dyrt mad jeg laver, det er det ikke!
Der bliver købt anderledes ind, jeg bruger ofte tingene lidt anderledes.
Jeg køber for eksempel en hel oksefilet, for ca. 600 kr. den deler jeg med min datter, så vi har en halv hver, og jeg kan få mindst 10 bøffer ud af min halvdel, hvis jeg skar det hele til bøffer, hvis jeg får en bøf en aften vil den stå mig i ca. 30 kr. hvis jeg laver wokmad så bruger jeg kun 1/3 bøf, så kan enhver regne ud at det bliver en tier for kødet, det samme gør jeg med svinekød, jeg køber hele stykker, alt andet er vanvittigt, priserne hænger overhovedet ikke sammen med, hvad man skal give for kød der er skåret i koteletter, småkød og hvad ved jeg, og når jeg selv skær kødet ud, så bestemmer jeg selv, hvor stor eller lille en kotelet skal være.
Når vi taler kylling, - jeg vil ikke have kyllingebryst der er ”naturel marinerede”
Dvs. er sprøjtet med højst sandsynligt saltvand/vand så de fylder /vejer mere, jeg køber en frisk kylling og parterer selv, og jeg kan ikke købe så billigt ind, som hvis jeg havde købt vandfyldte kyllingebryst, men det tager jeg med, for en frisk økokylling smager, og jeg får meget ud af sådan en kylling, der er ca. 4 middage i en kylling, naturligvis kommer det an på størrelsen.
Fisk, - det har jeg beskrevet her
Ang. Frugt og grønt, - Jeg har regnet ud, at jeg bruger ca. 20 kr. pr. dag, det dækker både, de tre styk frugt jeg spiser pr. dag, samt grønt til frokost og aftensmad.
Jeg tror ikke, at det er så meget dyrere, at lave god mad, som ser lækkert ud, og gør en glad!
Lige et PS. jeg spiser også frikadeller, medister og andet farsmad, men det mener jeg, at de fleste kan lave uden problemer, så det har jeg ikke haft på bloggen, desuden er det mest til frokost, at jeg spiser den type mad.

18 kommentarer:

 1. Hej Vibeke
  Når man går meget op i mad er det vel kun naturligt at bruge flere penge på det end folk der er ligeglade med hvad de kommer i munden. Til gengæld sparer man jo så på færdigproducerede varer og mærkelige halvfabrikata. Ja, det er dyrt aat købe økologiske og friske varer, men hvor mange penge bruger folk ikke på at rende til bageren i tide og utide, samt som du nævner, købe underlige udskæringer...
  De bedste hilsner
  Signe (som kun mener, at du er gået bananas på den gode måde :-))

  SvarSlet
 2. Tak skal du have Signe,og du har fat i det helt rigtige, jeg vil vide, at det jeg putter i munden, er i orden, jeg kan ikke tåle smagsforstærker, så jeg kan ikke købe halvfabrikata, og har heller ikke lyst.
  Varm hilsen
  Vibeke

  SvarSlet
 3. Det var rigtig spændende at læse! Og du har helt ret, vi burde jo alle købe hele stykker kød og gøre som dig ;-)

  SvarSlet
 4. kære Madame, jeg bliver rystet, når jeg står ved en køledisk, og ser at folk køber foreksempel to marinerede koteletter, og giver noget mere for dem, som dem uden en masse ragelse på, som man ikke aner hvad er, og ikke nok med det, man ved ikke engang, om kødet er ude i disken på en "genudsendelse",
  fordi det måske ikke var så pænt at se på inden.
  Et hel stykke kød er ikke nær så "farligt" som de mange små stykker:
  Mkh. Vibeke

  SvarSlet
 5. Hej Vibeke
  Jeg går meget op i hvad råvarer det er jeg køber, og så koster det altså nogle gange mere, jeg køber fisk ved fiskehandleren og kød hos slagteren. Jeg bruger så heller ikke så meget af det, ligesom dig så jeg tror at det går lige op.
  Du er slet ikke gået bananas, det hele handler om valg
  God dag til dig

  SvarSlet
 6. Kære Vibeke
  Rart med sådan et indlæg. Det inspirere også til at købe de større stykker kød og selv skære op.
  Hilsner fra Hanne

  SvarSlet
 7. Jeg tror, at det er meget rigtigt at købe store stykker og selv skære! Desværre er der en del stykker kød jeg ikke ville vide, hvordan jeg skulle "angribe" - men når jeg sammenligner priserne på fx et kyllingebryst med kylling i tern, er det jo helt utroligt dyrere! Og fyldt med vand, ja...

  Tidligere tog jeg tit op til det slagterhallerne, hvor primært udlændinge handler... der kunne jeg købe enorme mængder af kød halalslagtet fx til ingen penge. Men det er jo ikke økologisk - så det blev et dilemma. Men de havde til gengæld de bedste lammekoteletter overhovedet... så måske er det snart tid til en tur derop igen ;-)

  Men hellere kvalitet end kvantitet er absolut mit motto!

  SvarSlet
 8. Kære Pernille, det er dejligt, at du kan handle i alle de små specialbutikker, det har jeg ikke mulighed for, men netop det med at man ikke bruger så meget gør, at det går lige op, du smider sikkert ikke noget ud, du har købt det du skal bruge, - jeg må fryse det, men det er skåret op, og jeg tar også kun det frem jeg skal bruge, grønt, har jeg i mit spisekammer, som er nordvendt, og der holder de sig fantastisk.
  Kærligst
  Vibeke

  SvarSlet
 9. Kære Hanne.
  Ja jeg sparer en del på, at købe store stykker, og det er god måde at få det skåret, som man vil have det.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 10. Ja Nille, det er rigtigt, - hellere kvalitet end kvantitet.
  Jeg forstår godt, at når man bor midt i en by, hvor man kan få alt i de små specialforretninger, at man benytter sig af det, de skærer jo også ofte, mens man ser det, så man har set det hele stykke, det syntes jeg betyder noget.
  Jeg elsker de der haller, jeg oplevede det i Spanien, det var bare skønt.
  Kærligst
  Vibeke

  SvarSlet
 11. Det er ret så spændende, at læse de her indlæg fra dig.For sådan en "madamatør" som mig, er det dejligt at læse noget om mad fra en, der virkelig har tjek på tingene. Vi forsøger i hvert fald at holde os til økolinien, så kan det nok aldrig gå sådan helt galt...

  SvarSlet
 12. Kære Gitte
  Nej helt galt kan det ikke gå, jeg er ikke økofanatikker, men der er visse ting der bare smager bedre, smør foreksempel, fjerkræ, citrusfrugt er bedre, håndfrugter ikke så meget for smagen, mere fordi, at jeg ikke har lyst til at spise sprøjtemidler og så alle de krydderurter man bruger rå, jeg har svært ved at smage forskel på køddet, men kan jeg få økokød, uden at skal rende hele Sønderjylland rundt, så vil jeg gerne have det.
  Kærligst
  Vibeke

  SvarSlet
 13. Hos mig er det dansk fremfor udenlandsk, der hvor jeg kan få det. Økologisk køber jeg ikke, fordi vi selv er konventionelle landmænd og faktisk mener, at vi behandler jord og afgrøder godt :-)

  SvarSlet
 14. Kære Lene
  Som jeg skriver til Gitte, så er jeg ikke fanatisk, jeg vil have gode og ordentlige varer, øko eller ej, bare det er i orden, men der er noget jeg syntes smager bedre økologisk, det har jeg skrevet i mit svar til Gitte alias "Berliner brosten"
  Med kærlig hilsen
  Vibeke

  SvarSlet
 15. Igen har vi samme holdninger :-)
  Der kan, som du siger, være mange penge at spare ved at købe stort ind og skære op, og jeg gør det i videst muligt omfang.

  Som du måske har set, kommer vi meget i Sverige, og kødet derovre smager meget anderledes end det danske. Bedre, desværre også, og i øjeblikket er det som bekendt ekstra billigt pga. kursen. Denne gang kom jeg hjem med 3 kilo hakket kalv og flæsk, som jeg gav 30 kr. kiloet for. Svenske! Det er er 62 gode danske kroner for tre kilo fars, som er klasser bedre end den danske.

  Jeg køber kun kvalitetsprodukter, men kan godt lide at få dem billigt :-)

  SvarSlet
 16. Vibeke, altså. Du kan sgu da bare få det til at lyde enkelt, og jeg ville ønske jeg havde din sans for at købe økonomisk ind, og for madlavning i det hele taget. (det ønsker Manden garanteret også :o)
  Du er bare dygtig til det!
  Kh. Susanne

  SvarSlet
 17. Ja, hvis du vil spare, så skal du tænke i store baner,(det lyder sgu som, at jeg er inde på Baggers tankegang)nå men det er rigtig, jeg har jo læst, at I er mange i familien, så det kan godt svare sig, at købe ind i store stykker, hvad betyder det, at man selv skal skære nogle skiver,tern eller strimler, man står jo i forvejen og filer lidt fedt væk fra kødet.
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 18. Kære Ellen
  Det var da godt nok billigt, du kan få mange skønne retter ud af den portion.
  Jeg henter mit oksekød i Tyskland, eller rettere sagt, oksefilet!
  Premium oksekød, finder jeg i Superbrugsen, det er altså godt, og faktisk ikke særlig meget dyrere end andet oksekød, jeg vil endda påstå, at det er billigere, fordi der ikke er noget som helst spild, når det er et godt stykke kød, så nyder man det mere, og med noget godt tilbehør, bliver der spist mindre kød.
  Svinekød, tager jeg af og til, hjem fra Torvet.dk, det kan de godt være bekendt, især deres Hamburgryg, det er lige som i gamle dage, da man ikke skulle have pumpet kødet op i dobbelt størrelse, som en anden ballon.
  Hvis jeg køber hakkekød, så skal jeg i Rema 1000, det er rigtig godt, fedtprocenten passer, men jeg vil helst hakke det selv, det sker dog ikke altid.
  Jeg kan nu ikke komme over, at du fik 3 kg. hakket kalv og flæsk for 60 kr.
  Varmeste hilsner
  Vibeke

  SvarSlet

Du er velkommen til at kommentere mine indlæg, det er hyggeligt med lidt respons!